Zeci de ieșeni au fost prezenți ieri seară, 7 februarie 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, unde a avut loc lansarea volumului „În misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin”, semnat de Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Noua apariție, publicată de Editura Polirom, cuprinde memoria afectivă a celor cincisprezece ani petrecuţi deja în misiune pe tărâmurile vikingilor.
Împreună cu autorul, la eveniment au mai participat ca invitați pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, şi Grigore Ilisei, scriitor şi jurnalist.
Referitor la cartea care a fost lansată la Iaşi, Preasfinţitul Părinte Macarie a subliniat faptul că în aceasta este cuprinsă „memoria afectivă a celor cincisprezece ani petrecuţi deja în misiune pe tărâmurile vikingilor”:
În această carte am consemnat, în mod deosebit, minunile pe care le-am trăit eu însumi ca episcop pelerin, episcop colindător pe tărâmul vikingilor. Întotdeauna când vin la Iași de pe aceste tărâmuri, chiar primăvara când ar trebui să fie senin, ninge. Aduc zăpada și la propriu. Așadar, sunt mărturii, de la suflet la suflet, pentru întărirea noastră, cele pe care eu însumi le-am trăit alături de cei pe care îi păstoresc în Europa de Nord. Am avut nedoritul răgaz ca, în perioada pandemiei, să mă adun și să le consemnez în scris, ca să nu se piardă și să ajungă la inima cititorului spre folos și spre mântuire. Nu este un jurnal această carte, ci sunt mărturiile unui episcop care împlinește apostolatul pe tărâmul vikingilor de odinioară. Acasă ne simțim în Biserică întotdeauna, acolo ne rugăm în limba noastră strămoșească, acolo ne ținem datinile, acolo ne colindăm unii pe alții și împărtășim căldură și celor care nu obișnuiau să fie încălziți sufletește de cei care au venit din aceste locuri mai călduroase decât cele scandinave, mai călduroase din punct de vedere duhovnicesc.
Prezent la eveniment, părintele Constantin Sturzu a afirmat că volumul se aseamănă experienței din perioada apostolică, de început a Bisericii:
Cartea Preasfințitului Părinte Macarie este, de fapt, o alegorie a lumii în care trăim astăzi. De aceea, este bine să fie citită de tot omul: și de cei care sunt creștini deja în Biserică, și de cei care Îl caută pe Dumnezeu, pentru că vor regăsi acolo foarte multe frământări, problematizări, dar vor găsi și foarte multe răspunsuri. Ne aduce un pic aminte ceva din epoca apostolică, de la începuturile creștinismului. Intrarea aceasta într-un spațiu scandinav, în care s-a pierdut practic orice urmă de religiozitate sau sunt firave urme, este izbitor de asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat la începuturile creștinismului. De aceea, cartea Preasfinției Sale are consistența unei mărturii, a unei misiuni pe care astăzi, în lume, suntem chemați să o facem în numele lui Dumnezeu, să aducem lumina Lui într-un ținut întunecat, la propriu, și într-o lume întunecată, la figurat.
De 15 ani, mărturisitor al lui Hristos în Europa de Nord
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi s-a născut la 9 mai 1977 în Căianu Mic, jud. Bistriţa-Năsăud, primind la Botez numele Marius-Dan. A crescut în satul Spermezeu, unde a urmat clasele primare. Clasa a VIII-a a urmat-o la Cluj. Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava (1991-1996) şi al Facultăţii de Teologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1996-2000), cu studii aprofundate, secţia Teologie-Istorie, la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca (2000-2001) şi studii de specializare la universităţile Leeds şi Durham (2004-2005), doctor în Teologie şi în Istorie, a fost secretar al Mitropolitului Bartolomeu Anania (1998-2003), redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca (1999-2002) şi Radio Reîntregirea din Alba Iulia (2003-2005). În perioada studiilor în Anglia a întemeiat prima parohie românească din nordul Marii Britanii, la Mirfield-Leeds.
La 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. În prezent, îi păstoreşte pe românii ortodocşi din Europa de Nord, pentru care a înfiinţat noi parohii cu mai multe biserici proprii şi centre cultural-catehetice. A întemeiat Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” (CTSM), Centrul de pelerinaje „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” şi alte centre social-filantropice. A fondat Editura Felicitas şi revista eparhială bilingvă Candela Nordului, cu suplimentele Candela de duminică şi Candela copiilor, şi a instituit ordinul pentru mireni şi clerici „Crucea Nordului” şi alte ordine episcopale. În 2010, împreună cu teologii ortodocşi suedezi din Stockholm, a întemeiat Centrul de Studii Ortodoxe din capitala Suediei, cu o editură proprie, Anastasis.
A publicat volume şi studii pe teme teologice, istorice şi etnologice, precum şi numeroase articole, recenzii şi interviuri în periodice bisericeşti şi de cultură. De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut cartea „10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului” (2021).