Studenții din cadrul specializării Asistență Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, coordonați de maica prof. univ. dr. Polixenia Nistor și asist. drd. Oana-Andreea Neagu, inițiază prima ediție a campaniei caritabile intitulată „FERICITARE, de la cel mai mic…la cel mare!”, pentru bunicii aflați în nevoie din satul Cuza Vodă, comuna Popricani, Iași.
Campania se desfășoară în perioada 11-23 decembrie 2023 și are ca grup țintă vârstnicii din proximitatea Iașiului, satul Cuza Vodă, comuna Popricani. Studenților, viitori asistenți sociali, li s-au alăturat elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, coordonați de prof. drd. Maria-Camelia Mocăniță, pentru a înmulți binele și dragostea față de „aproapele” prin confecționarea unor felicitări, în care se reflectă creativitatea și bucuria copilăriei.
Felicitările realizate de elevi, cu ajutorul și îndrumarea studenților, se vor oferi contra unor donații, în holul Cancelariei Mitropolitane, lângă Sala Iustin Moisescu din Ansamblul Mitropoliei în ziua Serbării de Crăciun a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Fondurile strânse vor fi direcționate realizării unor pachete cadou, pentru vârstnici, cu produse necesare de Crăciun: alimente tradiționale și neperisabile, produse vestimentare precum mănuși, șosete, papuci, dar și produse de igienă.
Prin acest demers socio-cultural și educațional, studenții, membri ai Asociației S.A.T.O.A.S, își propun să evidențieze importanța filantropiei, a dăruirii de sine (a timpului, a resurselor materiale și a talentului personal) pentru susținerea persoanelor neajutorate, izolate, slăbite și împovărate de vreme și vremuri, precum sunt vârstnicii.
În același timp, studenții vor să aducă în atenția copiilor, de timpuriu, ideea de implicare în bunul mers al comunității, dar și modul concret în care pot contribui la ajutorarea semenilor aflați în dificultate.
După cum propune și titlul campaniei noastre, acest îndemn i-a ambiționat pe tinerii studenți și elevi să se întrunească într-un atelier de pictură și să împărtășească bucuria sărbătorilor de iarnă. Cu acest prilej, tinerii participanți au scris câteva rânduri despre experiența lor în cadrul activităților cu elevii:
„A fost o activitate în care atât noi, cât și copii ne-am pus abilitățile artistice în practică pentru un scop nobil. Am relizat cu multă compasiune câteva felicitări, cu ajutorul cărora sperăm să aducem zâmbetul pe chipul celui care o va primi. Ne-am bucurat împreună și am reușit, în final, să croim amintiri frumoase. A fost o experiență memorabilă din care toți am învățat ce înseamnă fericirea de a dărui”, declară Elena Mutescu, TOAS, anul II
„În această perioadă am avut ocazia să particip la mai multe acte caritabile, dar proiectul «FERICITARE» mi s-a părut a fi special, deoarece am avut impresia că decurge totul de la sine. La început am crezut că va fi mai dificil să ne organizăm, însă implicarea mi s-a părut a fi ușoară și firească. Am reușit să ne mobilizăm destul de rapid cu toate cele necesare, iar colaborarea cu elevii de la Colegiul Național «Mihai Eminescu», a avut un rol semnificativ. Trăirile pe care le-am avut, alături de acești elevi talentați, mi-a amintit de perioada din liceu, iar bucuria de a ne sprijini în acest demers, m-a emoționat profund. Îmi face mare plăcere și mă simt recunoscătoare să fac parte din acest proiect! Sper să reușesc să particip la cât mai multe activități asemănătoare pe viitor”, afirmă Antonia Matrași, TOAS, anul II.
„Pe 15 decembrie, am avut deosebita plăcere de a participa în cadrul proiectului «FERICITARE», împreună cu elevii claselor a X-a de la Colegiul Național «Mihai Eminescu». Fiind pasionată de artă, i-am susținut, ajutat și am împărtășit din cunoștințele mele în acest demers artistic, acumulate în cadrul Seminarului Teologic Ortodox «Sfântul Vasile cel Mare» din Iași. În cadrul acestui proiect, m-am convins, încă o dată, că alegerea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, specializarea Asistență Socială, a fost cea mai înțeleaptă decizie și că menirea mea e să ajut oamenii, oferindu-le ceva ce nu se poate pierde sau lua vreodată, emoții” a mărturisit Ilaria Văscăuțan, TOAS, anul I.
„Ne dorim să împărțim această fericire, dragoste și entuziasm al tinerilor și în sufletele vârstnicilor comunității Cuza Vodă, prin desfășurarea acestei campanii, astfel încât Nașterea Domnului să le fie o sărbătoare cu Bucurie și Lumină, uitând de grijile lumești”, ne-a relatat Rebegea Andreea - Valentina, TOAS, anul II