Credincioșii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Șendreni, comuna Victoria, județul Iași, au participat în Duminica a 32-a după Rusalii, 21 ianuarie, la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Tot în această zi, ierarhul a vizitat șantierul noului așezământ social închinat Sfintei Teodora de la Sihla.
Numeroși localnici din satul aflat la frontiera cu Republica Moldova au primit binecuvântarea lui Dumnezeu, luând parte la slujba arhierească oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de ierarh au mai slujit părintele arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ din cadrul Centrului Eparhial Iași, părintele protopop Florin Călugăru, părintele Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și părintele paroh Mădălin Constantin Gîlcă.
În cuvântul rostit după citirea pasajului evanghelic de la Luca, cap. 19, v. 1-10, Părintele Episcop-vicar subliniază faptul că Zaheu, deși era privit de către popor ca fiind păcătos și trădător, el a avut dorința de a se schimba:
Zaheu, etimologic vorbind, înseamnă „curaj”, înseamnă „pur”, iar vameșul Zaheu își pierduse această curăție prin care să poată să privească în ochii celuilalt, să poată să se simtă aproape din popor și curat. Curăția sufletului este cea care aduce pace omului. Orice nedreptate, orice păcat, cel puțin prima oară când îl săvârșește omul, are o mare luptă la nivel de cuget, la nivelul ființei omului. Atunci când omul începe să-și calce conștiința, la rând sufletul său începe să nu mai simtă mulțumirea și bucuria din jur, să fie un suflet neîmpăcat. Astfel era și Zaheu, dar în fiecare dintre noi rămâne o scânteie nestinsă, iar această scânteie l-a făcut pe Zaheu să fie curios atunci când a aflat că trece Domnul Hristos prin comunitate, pentru că vedem că nu mulți vameși au venit să-l vadă pe Domnul.
Totodată, ierarhul a afirmat că atunci când sufletul este cuprins de pace, oamenii pot să-și cunoască viața într-un mod direct:
Când Domnul spune: „Am venit să-i caut și să-i mântuiesc pe cei pierduți”, și odinioară „Nu au nevoie cei sănătoși de doctor, ci cei bolnavi”, vădește că această stare este o stare de boală a sufletului, nefirească. Și aici, pe pământ, putem trăi cu pace, putem fi oameni bucuroși și puternici, oameni care să îmbărbăteze pe ceilalți, oameni care să înțeleagă că viața este un dar în care suntem chemați să creștem.
În încheiere, Preasfinția Sa a mărturisit că mântuirea este posibilă doar prin întâlnirea cu Domnul Hristos, prin revenirea la pacea și liniștea sufletească:
Domnul adaugă: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, nu doar lui Zaheu, ci casei întregi, pentru că tot ceea ce intră de fură și nedrept, tot ceea ce agonisim cu strâmbătate și cu minciună, toate acestea se fac povară și aduc un duh de dezbinare și de apăsare într-o casă. „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, că acolo unde este dreptate și pace a conștiinței, și într-un bordei te simți îndestulat și sănătos, și poți trăi o viață îndelungată cu pace și bucurie. Atunci când sufletul nu este sănătos, precum al lui Zaheu, nu avem trebuință de multe, iar atunci când agonisim cu nedreptate și ne împovărăm conștiința cu cele pe care le știm a nu fi bune, dar totuși le îngăduim, atunci sufletul începe să se piardă de Domnul și să-și piardă liniștea și pacea sufletească. Acestea nu se pot agonisi altfel decât prin întoarcerea la Hristos, prin întâlnirea cu El, și să începem să ne vedem așa cum suntem, pentru a deveni așa cum a vrut Domnul.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mădălin Constantin Gîlcă le-a transmis un cuvânt de recunoștință celor prezenți, mulțumindu-le pentru rugăciunea săvârșită împreună:
Binecuvântarea pe care am primit-o astăzi trebuie păstrată. Hristos nu a venit în casa lui Zaheu să vadă cât este de frumoasă, cât este de mare sau cât este de bine așezată. A venit ca odată intrat în casa lui să rămână acolo. Vă îndemn pe fiecare dintre frățiile voastre să păstrați binecuvântarea venită de la Dumnezeu prin PS Nichifor în biserica noastră și în satul acesta. Cu mila lui Dumnezeu și cu rodul muncii noastre vom reuși să ne bucurăm de sfințirea, în primul rând, a casei sociale, dar și a celorlalte lucrări pe care le avem de finalizat. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care am primit-o astăzi, mulțumim Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul pentru dragostea pe care o poartă pentru noi, venind în mijlocul parohiei noastre.
După oficierea slujbei arhierești, ierahul a vizitat șantierul viitorului așezământ social închinat Sfintei Teodora de la Sihla, care se află lângă biserica parohială. Cei care doresc să susțină lucrările de construcție și vor să sprijine ridicarea casei sociale, o pot face prin donații în următoarele conturi bancare:
-
RO07 BREL 0005 5177 3528 0100 (RON)
-
RO93 RNCB 0175 1727 1259 0001 (RON)
-
LT41 3250 0909 2187 6317 (EURO)
sau prin Revolut, la numărul de telefon 0753 451 988.