În această dimineață, la Centrul Eparhial Iași a avut loc evaluarea și premierea celor mai bune proiecte catehetice din Arhiepiscopia Iașilor, înscrise în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”.
În Sala Sinaxar din cadrul Muzeului Mitropolitan, a avut loc joi dimineață etapa eparhială a Concursului Național Catehetic. Competiția este organizată de Patriarhia Română, prin intermediul Sectorului teologic-educațional și se află la cea de-a 16-a ediție.
Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost făcută de o comisie numită de către chiriarh și alcătuită din pr. dr. Andrei-Nicușor Carcea, prof. Dr. Carmen Dura, pr. prof. Cosmin Constantin Pristavu și pr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză.
În fiecare an, proiectul național catehetic care poartă numele diferit, a 16-cea ediție, cea de anul acesta, „Hristos – cuvântul care vindecă”, adună toate cele treisprezece protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, prin reprezentanții lor, o parohie din fiecare protopopiat. Anul acesta, am avut la concurs treisprezece protopopiate reprezentate de treisprezece parohii cu activitate foarte frumoasă, care își propune apropierea de învățătura de credință a bisericii și totodată, contextualizarea acesteia în viața parohială. Am avut și o noutate în ceea ce privește concursul, în sensul că, prin trei ateliere de lucru, am stat la dispoziția preoților din Iași, Botoșani și Neamț, pentru a aprofunda aspectele catehetice pe care trebuie să le urmărească în desfășurarea concursului, pentru a vorbi despre cum trebuie să realizeze un portofoliu, astfel încât el să reflecte toate activitățile concursului, și nu în cele din urmă, un aspect poate mai puțin familiar pentru unii, poate cu prisosință mai familiar pentru alții, aspectul acesta legat de partea foto-video, cum îți prezinți activitățile într-un mod concentrat într-o etapă cum este aceea eparhială de la Iași din 25 aprilie 2024, a declarat pr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Comisia de jurizare a desemnat câștigător proiectul Parohiei Bohotin din Protopopiatul Iași 2 și va participa la etapa națională a concursului „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ce se va desfășura la București, pe data de 21 mai.
Proiectul nostru a fost mai mult o prietenie între două parohii. Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Bohotin și Parohia „Sfinții Voievozi” Isaiia, având ca titlu „Duh, Cuvânt și Taină de Vindecare”. Am ales acest titlu pentru că am vrut să facem o combinare între catehezele pe care le-am predat copiilor și activitățile care erau mai mult spre ajutorarea celor în suferință, a bolnavilor, a bătrânilor, dar și activități care să-i implice foarte mult pe copii, să-i vedem pe ei că se duc la cei bolnavi, că le alină singurătatea.
Am vrut ca să fie și o prietenie, fiindcă nu am vrut să-l facem singuri, am vrut să îl facem cu parohia vecină, un pic mai mică, adunând copii din ambele parohii, făcându-i să se împrietenească, să se cunoască mai bine și să-i cunoască și pe cei care au nevoie de ajutor. Am mers și la Centrul medico-social din Răducăneni, cu care am colaborat foarte frumos și ne-am bucurat văzându-i pe bătrânii de acolo, apoi am colaborat foarte frumos și cu Liceul „Lascar Rosetti” din Răducăneni, a explicat pr. Iulian Andrei de la Parohia Bohotin, Protopopiatul Iași 2.
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2024 să fie declarat, în Patriarhia Română, „Anul omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional a organizat Concursul Naţional Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”.
Concursul și-a propus să valorifice conţinutul de credinţă al Bisericii Ortodoxe cu privire la boală, suferinţă şi comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele său, să promoveze legătura de iubire, de cunoaștere, de apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relaţia copiilor şi tinerilor în raport cu cei în suferinţă, promovând dialogul, colaborarea şi fapta cea bună izvorâtă din iubire şi credinţă. Totodată, concursul contribuie și motivează intensificarea activităţii catehetice parohiale şi a lucrului cu copiii şi tinerii, astfel încât numărul parohiilor care desfăşoară activitate catehetică şi misiune cu copiii şi tinerii să crească.
Între 19 și 30 aprilie au avut loc evaluarea proiectelor catehetice la nivel de eparhie, iar în data de 21 mai 2024, la București, câștigătorii vor fi premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia Hramului Catedralei Patriarhale.