Sâmbăta aceasta, credincioșii din comuna Borlești, județul Neamț, au luat parte la sfintele slujbe săvârșite cu prilejul sfințirii bisericii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Ruseni. Slujba târnosirii și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Sute de oameni din împrejurimile Roznovului, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ruseni s-au adunat în această dimineață la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru a lua parte la sfințirea locașului de închinare.
După întâmpinarea ierarhului, clericii au mers în procesiune în jurul sfântului locaș, binecuvântând zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, cei prezenți s-au îndreptat spre interiorul bisericii pentru a lua parte la rânduiala sfințirii și pecetluirii Sfintei Mese.
După târnosirea bisericii, soborul slujitor și credincioșii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită pe o scenă amenajată în vecinătatea sfântului locaș.
În cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a explicat că biserica este inima comunității:
Biserica este vas al Duhului Sfânt. Biserica este inima unei parohii, a unei localități. Precum prin inimă trece tot sângele din organismul nostru și oxigenează sângele că să putem supraviețui, așa este biserica într-o parohie, este inima prin care pulsează Duhul Sfânt și pătrunde în tot sistemul sangvin duhovnicesc al parohiei, al familiei, al națiunii, al lumii. După cuvântul unui părinte de la Sfântul Munte, Stelian Simonopetritul, mare stareț plecat la Domnul, Dumnezeu dă Duhul Sfânt că să atingă corzile existenței noastre, că să se refacă în noi auzite suspinele cele negrăite ale Duhului Sfânt, care se fac sfințite, mai ales în rugăciunea inimii, a minții, în rugăciunea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Spre sfârșitul slujbei, ca răsplată a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Constantin Cătălin Dămian a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, ierarhul le-a acordat diplome și distincții de vrednicie.