Sâmbătă, 1 Iunie 2024

În perioada 2-8 iunie, în Arhiepiscopia Iașilor vor avea loc următoarele evenimente:

Duminică, 2 iunie - Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei)

După aproape 400 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Bârnova (23 septembrie 1628), a fost finalizat un însemnat proiect prin care aşezământul monahal a fost readus la lumină. Proiectul început în primăvara anului 2018, cu titlul „Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Bârnova, din comuna Bârnova, judeţul Iași”, a presupus realizarea unor însemnate lucrări de restaurare și consolidare, fondurile necesare fiind acoperite prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020.

Astfel, în această zi, de la ora 8.00, va avea loc resfinţirea Mănăstirii Bârnova din judeţul Iaşi, slujbă săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi.

După-amiază, de la ora 16.00, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va sfinţi Centrul Social „Sfânta Elena” construit în Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Beldiman din comuna ieşeană Valea Lupului.

În această zi, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Ursărești (din comuna Răchiteni, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iași) va fi resfințită. Slujba va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care, după-amiază, tot în Protopopiatul Pașcani, va sfinţi casa socială construită în satul Oboroceni, comuna Heleșteni.

În această zi, debutează conferinţele preoţeşti de la Durău prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. În perioada 2-4 iunie se vor întruni în şedinţă semestrială de lucru preoţii din Protopopiatul Botoşani.

Bucuriile, pentru a fi cu adevărat trăite, trebuie împărtășite cu prietenii! – Sub acest îndemn, Asociaţia Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi (PSTI) organizează Balul Absolvenţilor PSTI, care va avea loc în această zi, 2 iunie, de la ora 16.30, la Centrul de Evenimente Agora, aflat în Iaşi, pe Şoseaua Nicolina nr. 115. Va fi un eveniment cu multă muzică, teatru și, mai ales, voie bună. Sunt invitaţi tinerii studenţi care nu trebuie să aibă decât o vestimentație adecvată unui bal, zâmbetul pe buze și 20 de lei.

În această zi, în Protopopiatul Darabani se vor întruni două cercuri pastorale:

- Parohia „Sfântul Nicolae” – Rădăuţi-Prut va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia preotul Traian Drob va susține o conferință cu tema: Viaţă, moarte, înviere şi sfinţire prin Ortodoxie;

- Parohia „Sfântul Dimitrie” – Oroftiana de Jos va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia părintele Eugen Lăzărescu va susţine conferinţa cu tema: Despre Sfânta Scriptură.

Luni, 3 iunie

Începe campania de strângere de fonduri pentru bursierii Pro Vita Iași, 100 de copii și tineri de excepție, proveniți din familii numeroase

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară, în perioada 1-30 iunie, campania de strângere de fonduri pentru bursele celor 100 de elevi și studenți excepționali ce provin din familii numeroase.

Campania scoate în evidență poveștile a 100 de bursieri pe care Pro Vita Iași îi sprijină prin intermediul Proiectului de susținere la studii, invitând oamenii de bine să doneze pentru a asigura 100 de burse lunare în anul educațional 2024-2025. Bursierii provin din familii numeroase cu peste 7 copii din județele Iași, Botoșani și Neamț. Sunt elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, unii în clasa a XII-a, pregătindu-se de admiterea la facultate, alții studenți sau masteranzi, implicați activ în viața comunității prin acțiuni de voluntariat. Familiile din care aceștia fac parte sunt adevărate modele de viețuire creștină, unde copiii sunt educați în spiritul valorilor sănătoase, cu accent deosebit pe studiu și cultivarea talentelor. Dovadă sunt rezultatele excepționale dobândite la olimpiade, concursuri naționale și internaționale, dar și înzestrarea în domenii diverse, de la pictură, muzică psaltică, dans la arhitectură, gastronomie, estetică ș.a. Ei sunt viitorii medici, avocați, profesori, arhitecți, artiști, militari, pictori bisericești, așa cum arată aspirațiile lor sau chiar facultățile alese.

Pro Vita Iași îi susține la studii, oferindu-le o bursă lunară în valoare de 300 lei pe parcursul întregului an școlar. Pe lângă aceasta, bursierii beneficiază de workshop-uri, ateliere de dezvoltare spirituală, personală sau orientare vocațională, întâlniri cu specialiști din diferite domenii, școli de vară, daruri cu ocazia zilelor de naștere. Cei care doresc să își cultive talentele, pasiunile primesc ajutor suplimentar pentru meditații sau cursuri de perfecționare.

În perioada 1-30 iunie, poveștile lor impresionante pot fi cunoscute pe www.provitaiasi.ro, www.doxologia.ro, precum și pe conturile de socializare Pro Vita Iași. Câteva dintre acestea pot fi găsite și în format fizic, sub formă de „Povestea săptămânii” în spații amenajate la Catedrala Mitropolitană din Iași, Palatul Culturii, Palas Mall, Ateneul Național din Iași, Sala Unirii - Cinema Victoria, Colegiul „Sfântul Nicolae”.

Reportajele Pro Vita Iași pun în lumină portretele bursierilor, conturate de pasiunile și talentele lor, valorile din familie, caracterizările emoționante pe care le fac părinților sau fraților, dar și detalii privind parcursul lor educațional. În acestea se regăsesc câțiva elevi și studenți merituoși, printre care: Flavian, elev la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, pasionat de muzica psaltică; Ecaterina, elevă în clasa a VIII-a, talentată la pictură; Iustin, elev în clasa a XII-a, se pregătește de admiterea la Facultatea de Medicină; Ecaterina studiază Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași; Anastasia învață „Asistență medicală generală” la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; Maria Ștefania, elevă, visează să devină avocat; Iustina, elevă în clasa a XII-a, investește zilnic în visul ei de a ajunge învățătoare; Maria, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț, pictează icoane; Florentina studiază „Estetica și igiena corpului omenesc”; Elena, studentă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; Anastasia Ioana, elevă în clasa a X-a, are o voce minunată, dorește să devină pediatru; Maria Pulheria, elevă la un Liceu Militar.

Fiecare bursier are istoria sa distinctă, însă toți sunt adevărate definiții ale perseverenței. Pro Vita Iași îi susține la studii încă din 2016, iar parcursul lor este unul uimitor, indiferent din ce localitate sau familie provin, în ciuda zecilor și sutelor de kilometri parcurși până la școală sau pentru meditații și pregătiri suplimentare.

Proiectul de susținere la studii face parte din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian”, prin care Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor sprijină 203 familii cu peste 7 copii. Bursa lunară de studiu este una dintre formele de sprijin acordată unui număr de 100 de copii. Actualizări din campanie, precum și noutăți privind susținerea bursierilor sunt disponibile pe pagina de Facebook Pro Vita Iași sau pe www.provitaiasi.ro.

DONEAZĂ O BURSĂ!

LEI: RO08CECE IS1030RON1014342, CEC Bank

EURO: RO68CECE IS10C1EUR1103231

Cod Swift: CECERO, CEC Bank

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: Burse de studiu

***

Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Horlești din Protopopiatul 3 Iaşi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 5 – „Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu”, în cadrul căreia preotul Daniel Alexandru Afrăsiloaei va susţine conferinţa cu tema: Dumnezeu îi cercetează și tămăduiește pe cei bolnavi (Isaia 38, 1-6; Iezechiel 34, 16).

În această zi, va fi săvârşită slujba de înmormântare a preotului Silimon Ștefan de la Parohia Cotnari, care a trecut la cele veşnice miercuri, 29 mai. Slujba va fi săvârşită, în biserica în care a slujit peste 45 de ani, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi Preasfinţitului Părinte Nichifor Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Marţi, 4 iunie

De la ora 6.00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie la capela Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi. Ulterior, va avea un dialog duhovnicesc cu membrii Asociaţiei Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi (PSTI) din Iaşi.

În această zi, în Protopopiatul 2 Iaşi se vor întruni două cercuri pastorale:

- Parohia Gura Bohotin va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 11 – „Sfântul Ierarh Spiridon”, în cadrul căreia preotul Alexandru Stan va susține o conferință cu tema: Importanța predicii în slujirea și misiunea preotului;

- Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” – Iaşi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfântul Apostol Andrei”, în cadrul căreia părintele Gabriel Zaharia va susţine conferinţa cu tema: Grija pentru sănătate și pastorația bolnavilor.

Parohia „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” – Cristineşti din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Ibăneşti, în cadrul căreia preotul Tiberiu Ionel Oblezniuc va susţine conferinţa cu tema: Grija faţă de cei în vârstă - o necesitate misionară.

Parohia Muncel din Protopopiatul Pașcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 „Sfânta Maria”, în cadrul căreia părintele Mihai Croitoru va susține o conferință cu tema: Taina Sfântului Maslu și efectele acesteia în viața celor suferinzi. Mărturii.

În această zi, în Protopopiatul Hârlău se vor întruni trei cercuri pastorale, în cadrul cărora vor fi susţinute conferinţe cu tema Prorocul Daniel – profetul Parusiei:

- Parohia Spinoasa va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8 „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, în cadrul căreia conferința va fi susţinută de părintele Constantin Voina;

- Parohia Cordun va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 10 „Sfântul Ierarh Nicolae”, în cadrul căreia conferința va fi susţinută de părintele Valentin Cârlan;

- Parohia Prăjeni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 12 „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cozma şi Damian”, în cadrul căreia conferința va fi susţinută de părintele Constantin Brumar.

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Boboteni din Protopopiatul Ceahlău va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 – „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în cadrul căreia preotul Relu Brînzei va susţine conferinţa cu tema: Preotul chemat să propovăduiască cu timp și fără timp.

Miercuri, 5 iunie

Parohia „Sfântul Dumitru” – Pădureni din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8 – „Adormirea Maicii Domnului” – Şendriceni, în cadrul căreia preotul Petru Chirilă va susţine conferinţa cu tema: Biserica – spital duhovnicesc.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Concești din Protopopiatul Darabani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar, în cadrul căreia preotul Marius Barbacariu va susţine conferinţa cu tema: Sfânta Euharistie –leac pentru tămăduirea sufletului şi a trupului.

Joi, 6 iunie

La Parohia „Sfântul Vasile” din Hârlău va avea loc Simpozionul „Părintele Dimitrie Bejan - rugător și vindecător al bolnavilor”, la care va participa şi Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Înainte de deschiderea lucrărilor, care va avea loc la ora 14.00, la mormântul preotului Dimitrie Bejan va fi săvârşită slujba Parastasului (de la ora 13.30). Din programul evenimentului, amintim susţinerea de prelegeri de către părintele Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, maica Iustina Bujor, stareţa Mănăstirii Paltin, preoţii Gheorghe Bogus, Emil Ojog, Dan Rotaru şi Mihai Amargheoalei, doamna Cornelia Anechitei, nepoata preotului Dimitrie Bejan, şi regizorul Cristina Chirvasie, fiind programată şi vizionarea filmului documentar despre viaţa părintelui Dimitrie Bejan.

În această zi, Parohia Oraș Bicaz I și Școala Gimnazială „Regina Maria” Mărceni organizează o nouă ediţie a Concursului Județean „Micii Creștini”, dedicat elevilor din ciclul preşcolar. Vor participa câte 5 elevi de la 8 școli (40 de elevi), care, la finalul evenimentului, vor primi daruri și vor lua parte la agapa organizată de parohie.

Parohia „Sfinţii Apostoli Petri şi Pavel” – Popeni, George Enescu din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 6 - „Pogorârea Duhului Sfânt” - Dumeni, în cadrul căreia părintele Alexandru Paveliuc va susține conferința cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii.

Capela Spitalului „Providența” din Protopopiatul 2 Iași va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 „Pogorârea Sfântului Duh”, în cadrul căreia părintele Adrian Jiga va susţine conferinţa cu tema: Preotul de caritate şi pastoraţia bolnavilor.

Vineri, 7 iunie

În această zi, în Protopopiatul 2 Iaşi se vor întruni două cercuri pastorale, în cadrul cărora vor fi susţinute conferinţe cu tema: Prorocul Daniel – profetul Parusiei:

- Parohia Dolheşti va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 9 - „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în cadrul căreia conferința va fi susţinută de părintele Ioniţă Mihăilă;

- Parohia Prisacani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 8 - „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cadrul căreia conferința va fi susţinută de părintele Daniel Ţifui.

Sâmbătă, 8 iunie

La Mănăstirea Frumoasa din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va săvârşi, începând cu ora 7.30, Sfânta Liturghie, apoi slujba Parastasului pentru maica Siluana Vlad, la 3 ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Maica Siluana s-a născut în anul 1944. A studiat filosofia la Universitatea din București. După absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați. A început să se implice alături de tineri în acţiuni sociale, iar după 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi.

A intrat ca soră la Mănăstirea Buciumeni, în Arhiepiscopia Galațiului, apoi a mers la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor.

În 2001 a primit tunderea în monahism, mutându-se la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi. Odată cu mutarea la Iași, în anul 2008, a înființat Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”.

În cadrul activităţilor de terapie şi consiliere desfășurate în cadrul centrului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” pentru cei cu diferite probleme sufleteşti (dependenţe diverse, abuzuri, sindromul post-avort etc.), precum şi în cadrul seminariilor de formare desfăşurate în ţară şi în străinătate, Maica Siluana a lucrat neîncetat, cu răbdare și multă dăruire, pentru a-i ajuta și „vindeca” pe toți cei care îi cereau ajutorul.

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele. I-a încurajat tot timpul pe cei prezenți la prelegerile ei, umplând până la refuz sălile de conferință și bibliotecile. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Iași, din anul 2017, când Maica Siluana le-a spus deschis celor aproximativ 6000 de participanți: „Copiii mei dragi, vă rog, chemați numele Domnului și să știți că, dacă trec la cele veșnice, vă iau pe toți cu mine, în rugăciunile mele! Vă iubesc! Să nu vă temeți de suferință, tinerețea doare! Și eu am suferit sufletește enorm când eram tânără, acum în sfârșit mă odihnesc sufletește și sufăr trupește. Știți, copii, ce sunt ridurile? Sunt crăpăturile lutului prin care se vede frumusețea sufletului! Bucurie sfântă!”.

***

În această zi, de la ora 7.30, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va oficia slujba de sfinţire a picturii şi catapetesmei Bisericii „Sfântul Dumitru” – Gârbeni (comuna Havarna, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani).

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor