Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, anul acesta, în perioada 01 - 05 august, s-a desfășurat cea de-a XXII-a ediție a Taberei de creație „Dăruind vei dobândi!”, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Filioara Agapiei, județul Neamț. În ultima zi a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul sărbătorii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.
Voluntarii ASCOR Iași, coordonați de teologul Grigorie Pîjîn, au sprijinit activitățile taberei alături de voluntarii din Filioara, sub îndrumarea părintelui prof. Dumitru Irina și a prof. dr. Andrei Irina. Tabăra de creație a adunat în curtea bisericii din Filioara în jur de 200 de copii din comuna Agapia, comunele învecinate și orașul Târgu Neamț, alături de 50 de copii din Republica Moldova, de la Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din Chișinau, îndrumați de prof. Liuba Tomșa, prof. univ. Leonid Serbin și prof. Valentina Serbin.
Despre programul taberei am primit informații de la organizatorul evenimentului, profesorul Andrei Irina:
În prima zi de tabără, părintele paroh, după ce a întâmpinat oaspeții, a vizitat împreună cu aceștia câteva mănăstiri din nordul Moldovei: Cămârzani, Humor și Voroneț. Ziua a doua de tabără a unit românii de pe cele 2 maluri ale Prutului prin înviorare, jocuri, dar și prin discuții pe tema Caravanei ASCOR din acest an: „Cui și cum dăruim dragostea noastră”. Invitații speciali din acest an au fost părintele Lavrentie și colonelul Valeriu Tanase. După masa prânz, au urmat ateliere practice de olărit, cusut, scrisori, orientare în natură, prim-ajutor, educație pentru sănătate, folk și joc popular. Ziua s-a terminat cu o vizită a părintelui arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, care a împletit în sufletul copiilor rugăciunea inimii.
Entuziasmul a continuat și în cea de-a treia zi, începută cu rugăciune și înviorare, unde copiii au învățat „Dansul prieteniei”. Activitățile tematice și atelierele practice au continuat, fiecare grupă de copii participând prin rotație. Ziua s-a încheiat printr-un program artistic susținut de participanți și anume: intonarea imnului taberei, poezii, cântece, piese de teatru, joc popular. Momentul emoționant al acestei tabere a fost reprezentat de parada cu torțe ce a însuflețit ulițele satului și nu în ultimul rând de tradiționalul foc de tabără.
A patra zi a început cu Sfânta Liturghie, unii dintre copii împărtășindu-se cu Sfintele Taine. După prânz, copiii au participat la o competiție numită „Filioara Express”, trecând prin probe diverse precum tir cu arcul, bowling, compunerea unei rugăciuni și altele, în funcție de indiciile primite. La finalul zilei, tinerii oaspeți din Republica Moldova au vizitat Mănăstirile Văratec, Agapia, Secu, Sihăstria și Neamț.
Studenții voluntari mediciniști au onorat ca in fiecare an parohia cu prezența lor, unde au oferit servicii medicale, măsurând tensiunea arterială a celor bolnavi și angajându-se în conversații pline de compasiune, împărtășindu-le celor bolnavi și singuri gânduri înălțătoare și încurajatoare.
Binecuvântare la finalul Taberei de creație „Dăruind vei dobândi!”
Într-o atmosferă plină de emoție și spiritualitate, tabăra de creație a ajuns la final, marcând cea de-a cincea și ultima zi. Înalpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu părintele protopop Neculai Axentioi și cu un sobor de preoți și diaconi. Slujba arhierească a avut o semnificație aparte, fiind prilejul ideal pentru întreaga comunitate de a sărbători 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, un eveniment de neprețuit, unde copiii, împreună cu familiile și voluntarii lor, au avut ocazia să reflecteze asupra vechimii și importanței acestui locaș sfânt și să se bucure împreună.
După Sfânta Liturghie, copiii au continuat ziua cu diverse activități recreative și au participat la concluziile taberei, menite să consolideze lecțiile și abilitățile dobândite pe parcursul activităților. În cadrul unei ceremonii de încheiere, participanții au fost premiați pentru eforturile și implicarea lor. Fiecare copil a primit diplome, cărți și dulciuri, simboluri ale recunoașterii și aprecierii pentru progresul și devotamentul lor. Această ultimă zi a fost o celebrare comuniunii, a credinței și a prieteniei, lăsând în sufletele tuturor participanților amintiri prețioase și o dorință puternică de a reveni și în anii următori. Tabăra s-a dovedit a fi nu doar o experiență educativă, ci și una care a întărit legăturile spirituale între tineri și Dumnezeu, dar și sociale dintre toți cei implicați. Astfel prin această tabără, tinerii și-au întărit convingerea că împreună, ca o mare familie, pot face față provocărilor vieții, pot să crească în credință, în dragoste față de Dumnezeu și de aproapele. Mulțumiri aducem lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate, pentru succesul acestei tabere de creație, Înalpreasfințitului Mitropolit Teofan pentru ajutorul spiritual și material oferit fraților noștri basarabeni, Înalpreasfințitului Mitropolit Serafim pentru arhereasca binecuvântare, tuturor invitaților, participanților și nu în ultimul rând doamnei Monica Asofiei, directorul Seminarului din Agapia,ne-a declarat pr. prof. Dumitru Irina, parohul Bisericii din Filioara. (F.P., A.I.)