În perioada 25-31 august 2024, în Arhiepiscopia Iașilor vor avea loc următoarele evenimente:
Duminică, 25 august - Duminica a 9-a după Rusalii (Umblarea pe mare – Potolirea furtunii)
În această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sfinți biserica Parohiei Izvoru Alb – filiala Secu din Protopopiatul Piatra Neamț, județul Neamț. După 10 ani de osteneli, în satul Secu a fost construită o biserică nouă în locul celei mistuite de un incendiu în anul 2010.
În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, care-și propune să organizeze vara aceasta 120 de tabere în comunități rurale în care să fie implicați peste 13.000 de copii, săptămâna aceasta (25-31 august) vor avea loc 4 tabere, astfel: Buimăceni (Protopopiatul Botoșani, 26-28 august); Ștefănești (Protopopiatul Săveni, 29-31 august); Borosoaia (Protopopiatul Hârlău, 30 august – 1 septembrie); Bădărăi (Protopopiatul 1 Iași, 29-31 august).
Tabăra Floare de colț va organiza, începând din această zi, a zecea serie de tabere din această vară (25-30 august) pentru copii și tineret. Detaliile despre acest proiect pot fi aflate pe site-ul tabarafloaredecolt.ro.
Biserica Parohiei Roma din Protopopiatul Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Apostol Toma” – Nicșeni, în cadrul căreia părintele Ioan Cașcaval va susține o conferință cu tema: Vindecarea spirituală a omului.
Luni, 26 august
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova
În perioada 26-28 august 2024, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași, organizează ediția a IV-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM 2024), la care vor participa 1.500 de tineri din județele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din Republica Moldova și din Ucraina (regiunea Cernăuți). În cadrul ITOM, prin activitățile diverse propuse, tinerii pot trăi un timp frumos și de calitate, având binecuvântarea lui Dumnezeu și fiind în armonie cu cei din jur. Momentele principale vor fi: Festivitatea de deschidere, ateliere de dialog și dezbateri, concert, conferință, seară de cântece folk, participarea la Sfânta Liturghie, cinci conferințe de tip TEDx, Sfânta Liturghie arhierească și Festivitatea de închidere. Programul complet al ITOM 2024 poate fi consultat aici:
https://doxologia.ro/intalnirea-tinerilor-ortodocsi-din-moldova-editia-iv-comunicat-de-presa
Iată evenimentele zilei de astăzi la care accesul este liber pentru toată lumea:
- Festivitatea de deschiderea oficială, ora 12, Catedrala Mitropolitană din Iași, în prezența Părintelui Mitropolit Teofan;
- Conferință cu Părintele Pimen Vlad din Sfântul Munte Athos, ora 19, Grădina Palas Mall din Iași.
În această zi, vor avea loc ședințele administrative ale preoților din protopopiatele Pașcani, Iași 2 și Iași 3.
Parohia „Sfinții Apostoli” – Lisna din Protopopiatul Darabani va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia părintele Adrian Nazare va susține conferința cu tema: Taina Sfântului Maslu – Rugăciunea Bisericii pentru cei bolnavi.
Parohia „Sfinții Arhangheli” – Bohoghina din Protopopiatul Dorohoi va găzdui întâlnirea cercului pastoral-misionar în cadrul căreia părintele Nicolae Gheorghe Oprea va susține conferința cu tema: Grija față de cei mai în vârstă – nădejde și speranță.
În aceste zile, Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a început înscrierile pentru Tabăra „Floare de colț” de la Durău, județul Neamț, atât din perioada de iarnă, cât și din sezonul estival din anul 2025. Detalii pot fi obținute pe site-ul https://tabarafloaredecolt.ro/, sau la numărul de telefon 0766.092.245.
Marți, 27 august
În cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM 2024), în Grădina Palas Mall din Iași, începând cu ora 19, va avea loc un concert susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann” și „Trupa de Weekend”. Accesul este liber pentru toată lumea.
În această zi, va avea loc ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Ceahlău, întâlnire în cadrul căreia părintele Ionel Crețu va prezenta tema: Preotul – liturghisitor,, duhovnic și gospodar în parohie.
Parohia „Schimbarea la Față” – Alba din Protopopiatul 2 Iași va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 - „Sfântul Vasile cel Mare”, în cadrul căreia părintele Marcel Cojocaru va susține conferința cu tema: Sfânta Împărtășanie – Pâinea noastră cea de toate zilele.
Parohia Stolniceni Prăjescu din Protopopiatul Pașcani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 - „Sfânta Maria”, în cadrul căreia părintele Ovidiu Drâmbu va susține conferința cu tema: Sfânta Împărtășanie – Pâinea noastră cea de toate zilele.
Miercuri, 28 august
Astăzi are loc Festivitatea de închidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM 2024), ce va fi precedată, începând cu ora 9, de Sfânta Liturghie arhierească slujită în Catedrala Mitropolitană din Iași de către PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Joi, 29 august – (†) Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Mănăstirea Secu din județul Neamț își prăznuiește hramul principal. La Sfânta Liturghie arhierească, ce va începe de la ora 09.15, vor sluji IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Vineri, 30 august
Capela Militară Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Spiridon” – Botoșani, în cadrul căreia părintele Mihai Ulman va susține o conferință cu tema: Cum ne pot ajuta sfinții în rezolvarea problemelor noastre.
Sâmbătă, 31 august
Călătorie la 1900
Castelul Sturdza de la Miclăușeni organizează în zilele de 31 august și 1 septembrie 2024 evenimentul Călătorie la 1900, prin care se dorește o întoarcere în atmosfera de acum mai bine de un secol prin spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, activități interactive, teatru ambiental, târg de antichități, bucate de epocă și alte surprize.
Castelul Sturdza este în proces de restaurare, dar încă poate fi vizitat la interior, iar restaurantul din preajmă este deschis zilnic. Pe lângă castel, Domeniul Miclăușeni mai cuprinde parcul și mănăstirea. Programul de vizitare a Castelului Sturdza este zilnic, astfel: de marți până vineri, între orele 11.00–18.00 (ultima intrare, la ora 17.00); sâmbăta și duminica, între orele 12.00–18.00 (ultima intrare, la ora 17.00); iar lunea, între orele 10.00–16.00 (ultima intrare, la ora 15.00). Vizitarea castelului în afara acestui program se poate face prin rezervare cu minimum 24 de ore înainte de ora dorită pentru vizită și în funcție de disponibilitatea gazdelor.
(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor)