Joi, 12 Septembrie 2024

Biserica din satul Pârcovaci, orașul Hârlău, județul Iași, a fost construită în anul 1834 de boierii Gheorghe și Pulheria Ghica. Anul acesta, comunitatea din Pârcovaci a avut o îndoită bucurie, întrucât și localitatea a serbat 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, în ziua de 9 septembrie, la altarul de vară s-a săvârșit slujba Vecerniei Mari unite cu Litia, iar marți, 10 septembrie, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

Luni seara, la Vecernia și Litia oficiate în Altarul de vară din curtea bisericii au participat numeroși enoriași și un sobor de 10 preoți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Ioan Băisan, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva” din localitatea Filipești, județul Bacău. Părintele Ioan a vorbit despre binefacerile pe care le primesc credincioșii care se închină la icoanele făcătoare de minuni din țară și străinătate, precum și importanța pelerinajelor la aceste icoane, una dintre acestea aflându-se în biserica din Pârcovaci, iar alta, mult mai cunoscută, la Mănăstirea Giurgeni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Marți dimineață a fost săvârșită slujba de sfințire a apei și Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie arhierească.

Delegatul Înaltpreasfințitului Teofan a fost Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, care a mulțumit IPS Teofan pentru această binecuvântare de a sluji la hramul bisericii din Pârcovaci, dar și părintelui paroh Nicolae Crăciun, fost coleg de facultate, pentru invitație.

A fost prezentată viața atât de pilduitoare a Sfintei Împărătese Pulheria Fecioara, scoțându-se în evidență virtuțile ei deosebite și râvna în apărarea Ortodoxiei la Sinoade Ecumenice de la Efes și Calcedon.

Preasfinția sa a lăudat râvna părintelui paroh pentru cele sfinte și pentru bună chivernisire a parohiei. Amintind de anii studenției petrecuți la Facultatea de Teologie din Iași, a evidențiat celor prezenți entuziasmul studenților basarabeni și bucuria lor de a studia Teologia în țara mamă, România.

Totodată, Preasfinția Sa dăruit bisericii o frumoasă candelă a „Unității Naționale” și i-a încurajat pe cei prezenți să vegheze, ca aceasta să rămână aprinsă până când Moldova de peste Prut se va întoarce la Patria Mamă.

La final, a luat cuvântul și profesorul de Istorie, Cristian Axinte, care a prezentat pe scurt istoria acestui eveniment aniversar.

Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău, a mulțumit Preasfințitului Antonie pentru prezența sa la acest moment festiv al satului Pârcovaci și părintelui Nicolae Crăciun pentru frumoasa organizare.

Părintele paroh a evocat cei 190 de ani de la zidirea bisericii parohiale, precum și activitățile rodnice ale celor trei preoți parohi care, din 1937, când Pârcovaciul a devenit Parohie, s-au străduit să păstreze și să înfrumusețeze sfântul locaș. Felicitându-i pe cei câteva sute de enoriași prezenți la Sfânta Liturghie, părintele a acordat Diplome de apreciere celor șase fii ai satului, care, în prezent, slujesc în patru parohii și două mănăstiri, domnului primar, Consiliului Local Hârlău, profesorului Cristian Axinte și domnului Radu Găină, realizator de programe la Universul Credinței de la Televiziunea Română, fiu al satului.

Corul Basileus al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de Arhidiaconul Mihai Ursache, a oferit răspunsurile la strană.

Biserica Parohiei Pârcovaci datează din anul 1834, fiind ctitorită de Gheorghe şi Pulheria Ghica, de aici şi hramul nemaiîntâlnit la sfintele lăcaşuri din ţara noastră. Din 1993, s-au făcut multiple restaurări, iar pe 30 septembrie 2001 a fost resfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.