În ziua de 17 septembrie, Biserica „Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din comuna Bălțătești, județul Neamț, a avut bucuria de a găzdui o activitate catehetică, parte a activităților de catehizare desfășurate sub coordonarea Biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, coordonat de Părintele dr. Bogdan Racu - Inspector pentru Învățământ și Cateheză.
Activitatea se înscrie, de asemenea, și în planul anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca fiind „Anul omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, întrucât tema catehezei a fost „Sfinții doctori fără de arginți în perioada persecuției Bisericii sub Imperiul Roman păgân. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Sfinți Mucenici Doctori fără de arginți Cosma și Damian”.
Tema nu a fost aleasă în mod întâmplător ci, mai ales, datorită faptului că Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Cosma și Damian sunt și patronii spirituali ai bisericuței, fiind primul hram al acesteia, iar Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este ocrotitorul Centrului de zi pentru persoane vârstnice pe care biserica îl deservește, centru care are 180 de beneficiari cu vârsta de peste 65 de ani, care se bucură aici, pe lângă asistența religioasă, de servicii de recuperare medicală pentru afecțiuni osteo-articulare și neuro-motorii, un prânz cald zilnic și alte servicii sociale.
La cateheză au fost prezenți, cu precădere, beneficiari ai serviciilor Centrului de zi, dar și pacienți care sunt veniți la tratament la Stațiunea Bălțătești, care se bucură că au ocazia să participe, la rândul lor, pe lângă proceduri, și la alte activități.
În cadrul catehezei, s-a discutat despre conștientizarea faptului că Biserica este un spital în adevăratul sens al cuvântului, locul unde credincioșii vin să primească vindecare sufletească, dar și trupească, prin Sfintele Taine care se săvârșesc, în mod special prin Sfânta Taină a Spovedaniei, Sfânta Taină a Împărtășirii și Taina Sfântului Maslu.
Părintele slujitor Vasile Găneanu, care este și coordonatorul Centrului, a trecut în revistă și câteva aspecte din viețile Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Cosma și Damian și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, evidențiind faptul că, încă de la început și până în prezent, Biserica a fost un loc de vindecare, iar Sfinții au împărtășit, la rândul lor, vindecare semenilor, atât prin practicarea meseriei de medic, folosindu-se de cunoștințele medicale ale vremii lor cât, mai ales, prin puterea credinței și a cuvântului lui Dumnezeu. El a subliniat și că:
Sfinții tămăduitori fără de arginți Cosma, Damian și Pantelimon, ocrotitorii bisericuței și ai Centrului sunt, într-adevăr, grabnic ajutători dacă suntem, la rândul nostru, încredințați că, dacă le cerem ce ne este spre folos, dacă încercăm să împlinim poruncile lui Dumnezeu, dacă practicăm, pe cât putem, postul și rugăciunea, dacă de împărtășim cu Sfintele Taine, poate nu azi sau mâine, poate peste o lună sau un an, poate nu așa cum ne-am așteptat noi, dar Dumnezeu ne va răspunde negreșit. Nu ne rămâne decât să ne deschidem ochii și inima ca să privim și să înțelegem voia Lui pentru noi.
Credincioșii au fost îndemnați să participe în mod activ, să pună și să răspundă la întrebări pe baza temei propuse și chiar să facă mărturisiri din experiența proprie cu Sfinții care i-au tămăduit din anumite boli și neputințe.
La finalul întâlnirii, părintele protopop Neculai Axentioi a adresat un cuvânt de încurajare bunicilor prezenți, încredințându-i că:
Orice suferință a noastră este îngăduită de Dumnezeu spre îndreptarea noastră și spre întoarcerea noastră către El. Dumnezeu îngăduie boli care se pot vindeca și care nu se pot vindeca dar, cu toate acestea, chiar dacă unele boli nu se pot vindeca, Dumnezeu ne dă puterea să trecem peste suferința acestora, să le purtăm fără să cârtim, încredințați fiind că la finalul suferinței noastre vom afla milă și har și chiar moștenirea Împărăției lui Dumnezeu.
Părintele Gheorghe Trofin, responsabil cu activitățile catehetice la nivelul Protopopiatului Târgu Neamț, a menționat:
Hristos este Cel care ne așteaptă să ne întoarcem la El și Cel care ne vindecă de bolile și neputințele noastre prin Sfinte Taine săvârșite în Biserică și prin mijlocirea Sfinților Săi, evidențiind faptul că parohia sau Biserica este acolo unde credincioșii se adună ca să primească Sfintele Taine ale lui Hristos și că, mai ales, Sfinții au primit acest har de a reuși să îi adune pe credincioși împreună, așa cum au mijlocit și întâlnirea la care ne-am împărtășit de exemplul oferit de viețile lor, cărora și noi trebuie să încercăm le fim următori.
Președintele cercului pastoral nr. 5, părintele Ciprian Ipate, a asigurat partea de secretariat a întâlnirii, consemnând momentele mai importante și s-a implicat pentru o bună desfășurare a evenimentului alături de ceilalți preoți din cadrul cercului care au participat.
În încheiere, s-au citit două rugăciuni către Sfinții tămăduitori Cosma, Damian și Pantelimon, care să mijlocească ca serviciile medicale oferite în cadrul Centrului să se facă pe deplin lucrătoare în viețile celor care beneficiază de ele.