Sâmbătă, 5 Octombrie 2024
Mihail Vrăjitoru

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, au fost prezenți astăzi în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ciulinești, comuna Probota din județul Iași, unde au oficiat slujba de sfințire a noii biserici și au săvârșit Sfânta Liturghie.

Mulțime de credincioși din zona comunei Probota s-a adunat în rugăciune sâmbătă dimineață la Parohia Ciulinești pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate.

După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan, alături de Preasfințitul Varlaam, dimpreună cu preoții prezenți, s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber, pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Varlaam a explicat în cuvântul său de învățătură înțelesurile evangheliei de astăzi:

Important este, nu să știm când va veni sfârșitul lumii, ci să ne pregătim pentru el. Sfârșitul fiecăruia dintre noi este un sfârșit al lumii, chiar dacă ea va mai continua să existe după noi. De aceea Mântuitorul, de fiecare dată când face referire la cea de-a doua venire, ne sfătuiește să fim în stare de priveghere, asemenea celor cinci fecioare înțelepte, ca atunci când Mirele vine pe neașteptate, la miezul nopții, să ne găsească în stare de trezvie și cu candele sufletelor noastre pline de uleiul credinței și al faptelor bune. Un înțelept indian spunea cu două secole în urmă că oamenii ar trebui să trăiască ca și cum ar muri mâine și să învețe ca și cum nu ar muri niciodată. Creștinii au adoptat această zicere înțeleaptă, în sensul credinței noastre. Să lucrăm în viața noastră, ca și cum nu am muri niciodată, adică să fim mereu în ascultare, în împlinirea datoriilor cetatenesti și bisericești, dar să purtăm grijă de sufletul nostru ca și cum am muri mâine.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, PS Varlaam a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Vasile Ghiorghiu.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind importanța bisericii în viața noastră:

Biserica este un semn, este o chemare, este o atenționare adresată tuturor celor care intra în ea sau trec pe lângă ea în timpul săptămânii și anume că avem un suflet, o minte, o veșnicie în față, că înainte avem și un mormânt și avem și o judecată, avem și un sfârșit al zilelor noastre, precum avem și un sfârșit al zilelor lumii. Și biserica se înalță către cer, aducându-ne de acolo mesajul și puterea binecuvântării Împărăției Cerurilor. Dumnezeu, prin biserică, binecuvântându-ne, întărindu-ne, oferindu-ne putere întru nădejde și întru încercări. Căci dacă biserica nu ne ajută, atunci cine ne poate ajuta pe acest pământ cu mila Împărăției Cerurilor?

Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la lucrările de zidire a sfântului locaș, părintele Ovidiu Ciumete a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar tuturor celor care s-au implicat în lucrările de zidire și înfrumuseţare a bisericii, IPS Teofan le-a acordat distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în anul 2016, s-au început lucrările de zidire a noii biserici, pe locul vechiului lăcaș, respectându-se proiectul domnului arhitect Bogdan Negoiță, din cadrul sectorului Patrimoniu și Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Iașilor.

Biserica este construită în stil Ștefanian, având 19 metri lungime, 12 metri lățime la abside și 18 metri înălțime.Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea și prin purtarea de grijă a preotului paroh Ovidiu Ciumete, sprijinit de membrii consiliului și comitetului parohială, epitrop fiind domnul Aurel Vasiliu.

Cele împlinite au fost posibile prin jertfa și osteneala credincioșilor din parohie, prin sprijinul oferit de primăria și consiliului local al comunei Probota, dar și prin dărnicia altor ctitori, donatori și binefăcători.