Vineri, 18 Octombrie 2024
Mihail Vrăjitoru

În perioada 7-10 noiembrie, la Iași, va avea loc Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis”. Prima ediție, la 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, este pusă sub genericul „Libertate” și va cuprinde 37 de filme artistice și documentare de lung și scurt metraj și docudrame.

Timp de patru zile, Iașul va fi gazda primei ediții a Festivalului Internațional de Film „Quo Vadis”. Aceasta va începe pe 7 noiembrie și va cuprinde pe lângă cele 37 de filme anunțate și 6 conferințe.

Mesajul tuturor filmelor prezente în festival este acela că omul, indiferent de nenorocirile care îi apar în cale, are resursele să le depășească fără a-și pierde umanitatea, scânteia divină din el.

Totodată, pe site-ul quo-vadis.ro este publicat programul, iar organizatorii oferă posibilitatea rezervării locurilor în avans la cele peste 40 de evenimente din cadrul festivalului. Accesul va fi gratuit în baza rezervării în avans.

Mai multe detalii despre festival am aflat de la Cătălin Jeckel, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iașilor și producătorul festivalului Quo Vadis:

În acest an, ne-am făcut curaj să inițiem o ediție a unui astfel de festival. Am ajuns, așadar, la Festivalul Internațional de film „Quo Vadis”. De ce „Quo Vadis”? Ne-am inspirat, firește, din romanul premiat cu premiul Nobel al scriitorului Henryk Sienkiewicz și, de asemenea, din filmul de producție al SUA, 1951. Un roman și un film care au lăsat o impresie puternică asupra generațiilor de atunci și nu numai. „Quo Vadis” este o întrebare ce a străbătut veacurile. Sfântul Apostol Petru îl întreabă pe Mântuitorul: „Unde mergi, Doamne?” „Să mă răstignesc în locul tău, Petre.” De fapt, ne trimite cu gândul la restaurarea ființei umane prin răstignire și, mai ales, prin înviere. „Quo Vadis” este, de asemenea, o întrebare de mare actualitate încă. Este o chemare la care suntem chemați să-i aflăm răspunsul. Încotro eu? Încotro lumea? Încotro creația? E o întrebare care ne poate așeza pe drumul corect către orizontul Veșniciei.

De asemenea, în anul acesta, 2024, se împlinesc 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, când, cu prețul sângelui multor tineri și nu numai, s-a recâștigat libertatea pierdută. Iar libertatea știm că este darul de neprețuit pe care Dumnezeu îl oferă omului. Iar această libertate trebuie apărată, într-adevăr, cu toată ființa. Și atunci, prima ediție a festivalului de film „Quo Vadis” este pusă sub genericul „libertate”. Când se va desfășura festivalul? În perioada 7-10 noiembrie a acestui an, în Iași, în mai multe locații ale partenerilor noștrii, care au înțeles miza acestui proiect și, nu numai că au înțeles miza, dar au și rezonat. Ceva în sufletul lor a rezonat în acest sens. Cifrele spun și ele ceva despre acest festival. Sunt peste 37 de filme. Filme de box-office, mai vechi, mai recente, provenind din mai multe țări ale lumii, din patru continente.

Avem filme din Statele Unite ale Americii, Serbia, Grecia, Kirghizstan, Kazahstan, Georgia, Armenia.

Îi așteptăm pe toți, cu drag, la Iași și cred că se merită efortul de a veni și din alte orașe ale țării, fiindcă festivalul nu se adresează doar locuitorilor Iașilor, ci tuturor cinefililor, dar și celor cărora le place să urmărească din când în când câte un film. Cred că Festivalul de film „Quo Vadis” oferă, prin ce am spus și prin ceea ce veți găsi și pe site-ul festivalului, argumente pentru ca, preț de patru zile, să lăsăm platformele de streaming cu care ne-am obișnuit și să ne așezăm confortabil în sălile de cinema sau în spațiile puse la dispoziție pentru vizionarea acestor filme.

Elena Dulgheru, critic de film și director artistic al festivalului, a mărturisit că așteaptă cu nerăbdare acest festival:

Așteptam de foarte mult acest festival, adică un festival creștin de anvergură în România. Un festival creștin nu strict arondat bisericii, nu un festival bisericesc, ci un festival creștin în sensul larg și generos al cuvântului, din care avem o pleiadă de astfel de festivaluri, în special în lumea slavă, în special în Rusia despre care eu am scris destul de mult, le-am promovat prin reportaje, prin prezentarea multor filme susținute și văzute în aceste festivaluri. Astfel de festivaluri crează o idee creștină de care avem nevoie. La mesele de dialog artistic și intelectual din cadrul acestor festivaluri putem să înțelegem cum va fi creștinismul nostru trăit acum, în anul 2024, și cum va fi putut fi trăit în continuare. Vom fi, față în față cu tot ce este mai bun în privința creativității cu filon creștin sau cu filon umanist în general, pe care o putem avea, nu doar în România, dar și în alte țări creștine, în special în cele creștin-ortodoxe, dar de asemenea, ne interesează și oferta umanistă a altor țări și culturi care poate și-au păstrat mai multă prospețime sufletească și spirituală decât avem noi acum.