La Catedrala Mitropolitană din Iași au început pregătirile pentru ziua de prăznuire a Botezului Domnului. Încă de astăzi, 3 ianuarie, au fost pregătite şi aşezate în curtea Ansamblului Mitropolitan vasele pentru Aghiasma Mare, iar mâine, pe 4 ianuarie, va fi aşezată în faţa treptelor de intrare în Catedrala Mitropolitană crucea de Bobotează care anul acesta va fi îmbrăcată în crengi de brad și împodobită cu crizanteme.
Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului va fi oficiată în ziua de luni, 6 ianuarie, în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite. Astfel, credincioşii pot participa în incinta Paraclisului Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Sala „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie va începe în jurul orei 9.00.
Sfințire cea mare a apei sau slujba de Aghiasma Mare se va săvârşi la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenţi, în jurul orei 11.00.
Credincioşii care vor dori să ia Aghiasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze, întocmai ca şi anul trecut, pe rândul care va fi coordonat cu sprijinul autorităţilor locale. Va exista și un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cei care ies din Catedrală de la închinat vor avea și posibilitatea să se aşeze apoi la rând, spre a primi Aghiasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfințire care se va săvârși începând cu ora 11.00 pe esplanada din fața Catedralei. Aghiasma Mare va fi oferită apoi credincioșilor de aproximativ 50 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, au fost pregătite la Catedrală 20 de vase cu apă (a câte 500 de litri fiecare).
Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Aghiasma Mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această aghiasmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și va fi oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, membrilor corului, reprezentanților presei și altor categorii de persoane.
Apa sfinţită (Aghiasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinți, de a tămădui și de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, „spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor