Sărbătoarea Botezului Domnului, cunoscută în popor ca Boboteaza, a fost celebrată cu evlavie în această dimineață la Catedrala Mitropolitană din Iași. Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. După rugăciunea amvonului, ierarhul a săvârșit slujba sfințirii celei mari a apei pe esplanada catedralei, în prezența a sute de credincioși.
Și anul acesta, Dumnezeiasca Liturghie dedicată praznicului împărătesc s-a săvârșit în două locații diferite din cadrul Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii au avut posibilitatea să participe fie la slujba din Paraclisul „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, din Sala „Ecclesia” a Muzeului Mitropolitan, de la ora 6:30, fie la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, începând cu ora 9:00, oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Nichifor a adus în atenția credincioșilor prezenți câteva aspecte legate de marea sărbătoare prăznuită astăzi:
Botezul în Iordan al Domnului nostru Iisus Hristos deschide calea botezului nostru și arată că păcatul pe care l-a luat asupra Sa, Domnul a biruit prin ascultare până la moarte pe cruce. Toți cei ce Îl ascultăm pe Hristos și Îi urmăm lui Hristos, ne facem purtători ai biruinței pe care Domnul Iisus Hristos a purtat-o, învingând frica și moartea pe cruce. De aceea ne și împărtășim cu sângele Său. Sângele Domnului nostru Iisus Hristos înviat, pentru a înnoi în noi această putere de a trăi în această lume ce se înstrăinează de Dumnezeu, de a trăi ascultându-L pe Dumnezeu, înțelegându-i voia și împlinindu-o.
Agheasma Mare să ne fie și nouă prilej de nestricăciune, prilej de înnoire a Botezului, prilej de înțelegere a lucrării lui Dumnezeu în istorie și a înțelegerii că, oricât de mare ar fi puterea minciunii în timp, oricât de mari ar fi crizele pe care le vom traversa în istorie, Domnul Hristos, pentru cel ce I se face următor prin ascultare și prin înțelegere, se face scut și lucrează în poporul cel binecredincios.
După Vohodul Mare, diaconul George Florin Ursu a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Podișu din Protopopiatul Hârlău.
La încheierea Liturghiei, soborul slujitor a ieșit pe esplanada catedralei, unde a avut loc tradiționala slujbă de sfințire a Aghiasmei Mari. Pentru acest moment, la catedrală au fost pregătite 20 de vase cu apă, fiecare având o capacitate de 500 de litri. Credincioșii au fost binecuvântați de PS Nichifor prin stropirea cu apă sfințită, iar Voluntarii Sfintei Parascheva au distribuit Aghiasmă Mare celor prezenți.
Aghiasma Mare: simbol al curățirii și sfințirii
Apa sfințită, cunoscută sub numele de Aghiasma Mare, se gustă în fiecare dimineață, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când are loc odovania praznicului. Aceasta este considerată purtătoare de har, având puterea de a sfinți, de a vindeca și de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează, credincioșii se roagă ca apa binecuvântată să fie „spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.
Boboteaza: între tradiție și semnificație teologică
Sărbătoarea Bobotezei, cunoscută și sub numele de Epifanie sau Teofanie, marchează momentul botezului Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este unul dintre cele mai vechi praznice creștine, menționat încă din secolul al III-lea, când era celebrat împreună cu Nașterea Domnului. În timpul acestui eveniment, Sfânta Treime s-a arătat pentru prima dată: Tatăl a mărturisit din Cer, Fiul a fost botezat în Iordan, iar Duhul Sfânt a coborât în chip de porumbel.
În vechime, Boboteaza era numită sărbătoarea luminilor, deoarece atunci catehumenii erau botezați și deveneau „cei noi luminați”. Această tradiție reamintește fiecărui creștin de propriul botez, momentul în care a fost încheiat legământul personal cu Dumnezeu.