Miercuri, 5 Octombrie 2022
Flavius Popa

Miercuri, 5 octombrie 2022, de Ziua Educației, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat noua clădire a Liceului „Varlaam Mitropolitul” din Iași. La eveniment au participat reprezentanți și invitați ai Centrului Eparhial Iași, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași, cadre didactice și elevii liceului.

În această după amiază, noua clădire a Liceului „Varlaam” a fost inaugurată, după aproape 12 ani de lucrări și procese de execuție. Slujba de binecuvântare a fost săvârșită de IPS Teofan, dimpreună slujind părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu și pr. Cristian Barnea, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

În cuvântul transmis elevilor și profesorilor prezenți, Părintele Mitropolit a afirmat că pentru această întreagă lucrare se cuvine să îi mulțumim lui Dumnezeu: Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim astăzi aici, după o așteptare de aproximativ 12 ani. Lucrarea începută atunci a ajuns la acest stadiu, încât și elevii să aibă spații corespunzătoare pentru desfășurarea în bune condiții a învățământului. Mulțumire lui Dumnezeu care a așezat mâna Sa ocrotitoare asupra școlii, asupra tuturor acelora care s-au implicat în această lucrare sfântă și binecuvântată. Mulțumire se cuvine să aducem părinților elevilor care au crezut în această școală și au optat în numele copiilor pentru a veni aici. Nădăjduim în mila Domnului că lucrarea desfășurată aici, dar mai ales cea care se va desfășura, să ajute atât cadrele didactice, cât și pe dumneavoastră, pentru împlinirea acestor trei deziderate, care au fost așezate la temelia acestei școli, ca de fapt la temelia  oricărui așezământ cu ocrotire creștinească: să fim noi mai aproape de Dumnezeu, elevii să fie pregătiți pentru viața de familie, cu toate provocările care decurg din aceasta, și să primească pregătire adecvată pentru a sluji fiecare în domeniul său, în societatea din care fac parte, dobândind cunoștințele adecvate pentru a răspunde provocărilor societății românești de mâine.

Părintele Hrisostom Rădășanu, președintele Fundației „Varlaam Mitropolitul”, a mărturisit că Sfântul Varlaam a fost cel care a lucrat în această școală: Aș vrea să mai pomenesc chipul luminos și binecuvântat al unui om care ne-a inspirat prin însăși exemplul vieții sale: Sfântul Ierarh Varlaam. Cu adevărat, în momentele noastre, mai ales de cumpănă, l-am simțit pe Sfântul Varlaam mai aproape de noi ca niciodată. Am văzut în exemplul lui luminos de mitropolit care a știut să aducă moaștele Sfintei Parascheva dar și să zidească o școală care este Alma mater a școlilor superioare din Moldova, a știut să zidească Mănăstirea «Trei Ierarhi» dar și să așeze de această preafrumoasă mănăstire o tiparniță pentru luminarea poporului credincios, am văzut în chipul lui un exemplu, o pildă care ne-a ajutat foarte mult și ne-a inspirat foarte mult.

Ca un gând de recunoștință, directorul Fundației „Varlaam Mitropolitul”, Cristina Gheorghe, a afirmat că este nevoie de implicarea lui Dumnezeu în viața elevilor pentru a deveni cea mai bună versiune a lor: Mi se pare minunat și este un privilegiu că suntem pe această cale a lui «a fi mai bun», a ne desăvârși. Iar această desăvârșire cere o dorință din partea noastră și cred că asta ne unește. Cred că fără ajutorul Sfântului Varlaam, fără ajutorul lui Dumnezeu, desăvârșirea este una incompletă. Să realizați că fără Dumnezeu nu putem fi cea mai bună versiune a noastră.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a dăruit Comunității „Varlaam”, ca semn de binecuvântare, o icoană cu chipul Maicii Domnului, întru amintirea acestui moment de bucurie pentru profesorii și elevii liceului. În continuare, ierarhul a uns cu untdelemn sfințit zidurile școlii, iar clericii au mers în fiecare sală din liceu pentru a binecuvânta clasele prin stropire cu apă sfințită.

Comunitatea „Varlaam” se adresează familiilor care doresc să fie într-un parteneriat conştient şi activ cu Biserica şi Şcoala, pentru formarea copiilor lor. Elevii Liceului „Varlaam” pot alege între profilul de „Filologie și Media” și cel de „Științe și Antreprenoriat”. Experiența de învățare poate fi personalizată prin definirea individualizată a obiectivelor educaționale, prin participarea la activități practice de tip internship și implicarea în proiecte ale comunității. Școala „Varlaam” este centrul reper al unei comunități care învață continuu, cultivându-și talentele și sensul în viață, într-un spirit viu ortodox, construind România inspirațională de mâine.