În data de 26 septembrie, în sala „Sinaxar” de la Muzeul Mitropolitan din Iași, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat realizată de Emanuel Buta, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu, intitulată „Copilul nenăscut, chip al lui Dumnezeu. Grija și dragostea față de acesta”. La finalul prezentării, comisia de îndrumare a acordat, în unanimitate, calificativul Summa cum laude.
Comisia susținerii publice a tezei de doctorat a fost alcătuită din pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, președintele comisiei și directorul Școlii Doctorale de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu, în calitate de coordonator științific al tezei de doctorat, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și prof. univ. dr. Cristina Gavrilovici de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
La eveniment a luat parte și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părinți consilieri de la centrul eparhial, părinți profesori de la facultatea de teologie, membri ai familiei, prieteni și colegi ai tânărului Emanuel Buta.
Părintele Profesor îndrumător, Pr. prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu, în concluziile referatului susținut, a menționat zece puncte prin care lucrarea are „o deosebită valoare științifică și de o actualitate și maximă importanță practică”: 1. Ineditul lucrării, 2. Bogăția cunoștințelor, 3. Caracterul interdisciplinar, 4. Echilibrul și discernământul spiritual, 5. Capacitatea de analiză și sinteză, 6. Eleganța argumentării, spiritul irenic și conciliant, 7. Claritatea expunerii, 8. Inițiativa și curajul de a identifica și propune soluții lucide și eficiente, 9. Finalitatea experimentală și mai ales morală a cercetării, 10. Utilitatea practică, a concluziilor și sugestiilor formulate.
După susținerea publică și prezentarea referatelor din parte membrilor comisiei, a urmat o sesiune de întrebări adresate candidatului la titlul de doctor în Teologie. La finalul secțiunii de întrebări și răspunsuri, a urmat momentul jurământului din partea candidatului, cu mâna pe Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, în Paraclisul „Eclessia” de la Muzeul Mitropolitan.
Părintele profesor Viorel Sava, în calitate de președinte al comisiei, a anunțat faptul că, în unanimitate, votul membrilor comisiei de susținere publică a fost pentru a i se oferi cadidatului titlul de „Doctor în Teologie”, cu calificativul „Excelent” (Summa cum laude).
Emanuel Buta, originar din orașul Suceava, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (șef de promoție), a urmat masterul „Familia creștină contemporană”, cu o lucrare de disertație realizată sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Ioan-Cristinel Teșu. În perioada studiilor de licență, master și doctorat a fost președinte al ASCOR Iași (6 ani). În perioada studiilor de doctorat a obținut o mobilitate Erasmus+ pentru șase luni la Institutul de Studii Creștin-Ortodoxe din Cambridge, Marea Britanie. În prezent, este director de program în cadrul Departamentului Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.