Duminică, 17 Septembrie 2023
Mihail Vrăjitoru

În Duminica de după sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Bălănești, comuna Bârgăuani, județul Neamț. Ierarhul a sfințit Paraclisul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și a oficiat Sfânta Liturghie.

Momente istorice în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Bălănești, unde duminică, IPS Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a noului paraclis. După ce clericii și credincioșii au mers în procesiune în jurul paraclisului, Părintele Mitropolit a binecuvântat și a pecetluit Sfânta Masă din Sfântul Altar. În continuare, cei prezenți s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în curtea sfântului locaș.

În cuvântarea rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a afirmat că viața noastră, fiind înțeleasă ca o cruce, trebuie abordată cu mult curaj și nu cu lașitate: 

Suntem chemați să cinstim Sfânta Cruce pentru că Sfânta Cruce este chip al realității duhovnicești, adică al viețuirii noastre. Un părinte din Pateric își îndemna ucenicul său zicând: „Străduiește-te să primești Crucea Domnului, cea altoită pe virtuți”, adică învățătura, credința cea dreaptă împreunată cu faptele cele smerite. Acestea sunt cele două aripi cu care creștinul zboară în văzduhul acestei lumi, și anume credința cea dreaptă împreunată cu faptele cele smerite. Viața înțeleasă ca o cruce arată că viața noastră se cuvine a fi abordată cu mult curaj, nu cu lașitate. Pe cruce dacă urci, nu te cobori singur, eventual te coboară alții, adică viața plină de greutăți nu înseamnă darea la o parte a greutăților pe care le întâmpini, zicând „să cobor de pe cruce că este prea greu”.

Ca o încununare a tuturor celor săvârșite de-a lungul timpului în parohie, părintele paroh Gheorghe Ipate a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar ctitorii paraclisului au primit distincții de vrednicie.

Paraclisul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost construit în timpul preotului Gheorghe Cârlan, între anii 1990-1992, iar în ultimii ani, sub îndrumarea preotului paroh Gheorghe Ipate, prin jertfa şi dăruirea credincioşilor din Parohia Bălănești, cu sprijinul Consiliului Local al Primăriei Bârgăuani și a enoriașilor, a fost renovat şi extins pentru a corespunde necesităților actuale.