Miercuri, 25 August 2021
Flavius Popa

Miercuri, 25 august 2021, sute de tineri din regiunea Moldovei, participanți la cea de-a XII-a ediție a Taberei Nemțișor, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat în această dimineață Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în „Poiana Prieteniei”.

În pofida ploii și a vremii atipice pentru această perioadă, 500 de tineri ortodocși s-au adunat în aceste zile din întreaga regiune a Moldovei în „Poiana Prieteniei” de la Mănăstirea Neamț, participând la cea de-a XII-a ediție a Taberei Nemțișor, ediție ce are ca temă „Tinerețe înstrăinată vs. tinerețe regăsită”. A devenit deja o tradiție ca în fiecare an un ierarh să viziteze tabăra, să discute cu participanții și să săvârșească Sfânta Liturghie dimpreună cu preoții moderatori și cu voluntarii.

În cuvântul de învățătură, IPS Teofan a atras atenția că tânărul trebuie să lupte pentru valorile lui, pe care din cauza unor diferite situații, el le poate pierde:

„Cum poate fi definită tinerețea? În multe feluri, în multe chipuri, dar dacă vezi un tânăr liber, entuziast și plin de bucurie, zici că acesta este un om liber. Bine este să te lupți să păstrezi acest triplu diamant și sunt unii tineri care reușesc să intre în maturitate cu aceste trei valori fără să le piardă, dar sunt și alții care pierd din cauza unor pricini legate poate și de ei, de context, de părinți, și de societate, pierd și libertatea pentru că devin dependenți de internet, de desfrânare, de băutură, iar toate aceste sclavii fac ca tânărul să nu mai fie liber. Își pierde și entuziasmul pentru că se plafonează, cade în rutină, în obișnuință, se plictisește, nu mai are foc în inima lui și pierde și această latură a tinereții. Poate pierde și bucuria pentru că s-au adunat multe în viața lui, în viața celor din jurul său, puțin câte puțin la început, fără să-și dea seama, o umbră de tristețe pătrunde în inima lui și pierde și acest lucru. În fața unui asemenea tânăr se află două perspective: să se mulțumească cu starea în care se află, fără libertate, fără entuziasm și fără bucurie, sau în alta în care zice «Nu se poate să rămân așa! Știu ce am fost, știu ce aveam în inimă, știu ce gustos era sensul vieții de a fi liber, plin de exuberanță și plin de bucurie. Nu mă împac cu această soartă pentru că știu ce am avut». Își vine în sine, după cum spune cuvântul Evangheliei despre un tânăr aflat într-o asemenea situație, se luptă și puțin câte puțin își recapătă tot ceea ce a avut, iar uneori devine și mai liber, și mai entuziast, și mai bucuros decât a fost prima dată. Dar acum mai are ceva: le prețuiește pe acestea mult mai mult”.

Un nou preot pentru Parohia Dragalina din Botoșani

În cadrul slujbei de astăzi, diaconul Andrei Coșorianu, ostenitor în cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, a fost hirotonit preot de Părintele Mitropolit Teofan pe seama Parohiei „Sfânta Varvara” Dragalina, comuna Hlipiceni, județul Botoșani.

Tabăra Nemțișor este organizată anual de Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală. Programul zilnic al taberei a cuprins atât sesiuni de discuţii pe grupe, cât și activităţi sportive, conferinţe sau pelerinaje.