Vineri, 2 Aprilie 2021
Flavius Popa

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat vineri după-amiază, 2 aprilie 2021, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană. La finalul slujbei arhierești, ierarhul a hirotesit un duhovnic.

În această după-amiază, ieșenii și credincioșii care au venit la Catedrala Mitropolitană să se închine la racla Sfintei Parascheva au luat parte la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Slujba din această seară, oficiată la lumina lumânărilor, se săvârșește doar în perioada Postului Sfintelor Paști. De regulă, parohiile și mănăstirile pregătesc în duminici Sfânta Împărtășanie, iar în zilele de miercuri și vineri oficiază Liturghia Darurilor. Dimpreună cu IPS Teofan a mai slujit și părintele arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți să îl mărturisească pe Dumnezeu ca Domn și Stăpân al vieții noastre: „Creștinul adevărat este chemat să plângă în rugăciune pentru păcatele pe care le săvârșește cineva, inclusiv pentru cei care sunt vrăjmași ai Bisericii, nu doar dușmanul nostru personal. Viața duhovnicească, viața creștină este foarte surprinzătoare. Doar o clipă trebuie ca cei dintâi să devină cei din urmă, și doar tot o clipă ca cei din urmă să devină cei dintâi. Mărturisindu-L pe Dumnezeu ca Domn și Stăpân al vieții noastre, să mergem mai departe și să îi cerem să depărteze de la noi «duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert». Tot Domnului și Stăpânului vieții noastre să îi cerem să ne dăruiască «duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei». Tot pe El să îl rugăm să ne dăruiască putere să vedem propriile noastre păcate și să nu osândim pe semenul nostru”.

Un nou duhovnic la Catedrala Mitropolitană

Tot astăzi, părintele arhimandrit Iustin Câmpanu a fost hirotesit duhovnic de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Părintele Iustin este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a intrat în monahism la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, iar de hramul acesteia, pe 29 august 2009, a fost hirotonit ierodiacon. De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe 14 septembrie 2015, părintele arhidiacon Iustin a fost hirotonit ieromonah, iar în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, pe 1 aprilie 2018, clericul a primit rangul de arhimandrit.

Vă invităm să vizionați și: (Video) IPS Teofan: „Omul liber este omul stăpân peste patimi”