Luni, 6 Septembrie 2021
Flavius Popa

Duminică după-amiază, 5 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit catapeteasma Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” Poieni, comuna Schitu Duca, județul Iași.

Ieri după-amiază, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a binecuvântat catapeteasma Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea ieșeană Poieni, comuna Schitu Duca. Zeci de localnici, clerici, oficialități locale, dar și credincioși din zonele vecine au participat la sfințirea iconostasului ce se află într-o biserică veche de peste 180 de ani.

Anii trec și asupra noastră, și asupra lumii, și iată, și asupra sfintelor locașuri. Dacă de-a lungul perioadei de existență se găsesc oameni care luptă pentru menținerea hainei celei frumoase cu care biserica a fost împodobită la început, ea acum se înnoiește, se readuce la starea cea dintâi, se încearcă păstrarea elementelor esențiale din prima perioadă. Am săvârșit o rugăciune de binecuvântare a icoanei. Pentru noi, icoanele sunt foarte importante pentru că înainte de a învăța străbunii noștri să citească din Scriptură, toți aveau posibilitatea să citească din scriptura icoanei. Icoanele au fost scriptura prin care oamenii au înțeles câte ceva despre Mântuitorul Hristos, despre Maica Domnului, despre sfinții îngeri și sfinții cuvioși și mucenici care au viețuit de-a lungul vremii. Chiar dacă oamenii au acum posibilitatea să citească Scriptura, să citească din cărțile sfinte și să se instruiască întru cele ale credinței, icoanele au rămas la fel de importante pentru conștiința creștină, pentru că ele amintesc de scopul pe care îl urmărim noi în calitatea noastră de creștini – sfințirea, și cum sfințirea nu este un lucru la îndemâna oricui, Biserica a rânduit să așeze icoane cu chipurile acelor bărbați și femei care au reușit această sfințire. Și sfinții s-au născut din bărbat și din femeie, au fost purtători de trup, au trăit vremuri, uneori chiar mult mai grele decât cele pe care le trăim noi astăzi, și totuși, credința lor puternică, nădejdea lor tare și dragostea lor mai presus de toate au făcut să atingă sfințenia”, a afirmat în cadrul cuvântului de final Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La sfârșit, având în vedere bogata activitate pastoral-misionară în comunitatea parohiei, părintele Gheorghiță Cristinel Severin, parohul Bisericii din Poieni, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea ierarhului bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. Totodată, ctitorii Ion și Ilinca Balș au fost răsplătiți de IPS Teofan cu cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. În continuare, Părintele Mitropolit a oferit domnului primar Grigore Corciovă, doamnei preotese Adina Severin și tuturor celor care s-au implicat în viața parohiei o distincție de vrednicie.