Cele două mari sărbători de la începutul noului an 2021, praznicul Tăierii împrejur după trup a Domnului Hristos și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, au fost celebrate în această dimineață la Catedrala Mitropolitană din Iași. Prima Sfântă Liturghie din acest an a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Credincioșii ieșeni s-au adunat de la primele ore ale dimineții la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la slujbele oficiate cu prilejul celor două mari sărbători: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului și pomenirea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit astăzi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus” al Catedralei, dirijat de Mirel Costel Nechita.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat un cuvânt al Sfântului Vasile cel Mare, care afirma „Fericit este omul care nu gândește răul”: „Să ai capacitatea să vezi frumosul din lume. Să nu gândești de rău pe nimeni, chiar dacă îl vezi păcătos, necredincios, desfrânat sau corupt. Să ai capacitatea, pe de o parte, să nu faci precum el, iar pe de altă parte să nu gândești rău de el, căci nu știi dacă din tâlharul de astăzi nu vei vedea mâine în calendar sfântul pe care îl chemăm în rugăciune. Dacă nu gândești de rău, binele se strecoară în sufletul tău și devii realitatea asupra căreia insiști. Insiști asupra răului, rău devii. Insiști asupra binelui din viața lumii și din viața oamenilor, începi să devii acest bine, iar de acest bine ai nevoie tu, cei din jurul tău și lumea întreagă”.
La finalul slujbei, IPS Teofan a citit în fața Sfântului Altar o rugăciune de mulțumire pentru anul ce tocmai s-a împlinit și o rugăciune de binecuvântare pentru noul an. Totodată, cei prezenți au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit.
Prima Sfântă Liturghie din acest an, a Sfântului Vasile cel Mare
Deși ca structură este similară Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie oficiată astăzi conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe – n.r.) și se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an. Conform Anuarului liturgic și tipiconal 2021, Liturghia Sfântului Vasile se mai săvârșește pe 5 ianuarie, în Ajunul Botezului Domnului, pe 21 și 28 martie, 4, 11 și 18 aprilie - în primele cinci duminici din Postul Mare, pe 29 aprilie, în Joia Sfintelor Pătimiri, pe 1 mai, în Sâmbăta Mare și pe 24 decembrie, în Ajunul Nașterii Domnului.
Tăierea împrejur a Domnului ne arată că Hristos a luat trup adevărat
Împlinindu-se opt zile de la Naştere, Domnul nostru Iisus Hristos a binevoit a primi tăierea împrejur, pe de o parte ca să împlinească legea, iar pe de alta ca să se arate că a luat trup adevărat şi să înlăture învățătura celor care ziceau mai târziu că Hristos n-ar fi luat trup omenesc. Conform tradiției iudaice, pruncii de parte bărbătească erau tăiați împrejur în a opta zi după naștere și tot atunci ei primeau numele. Tăierea împrejur a fost instituită ca un semn văzut al legământului încheiat de Dumnezeu cu patriarhul Avraam şi cu urmaşii acestuia.
Sfântul Vasile cel Mare este cinstit la fiecare început de an
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, și ea pomenită astăzi în calendarul Bisericii noastre. Și-a oferit averea pentru ridicarea așezămintelor filantropice, cunoscute sub numele de „Vasiliade” și a fost bun prieten cu Sfântul Grigore Teologul. Sfântul Vasile cel Mare a fost un om învățat, a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a luptat împotriva ereticilor. Ierarhul este considerat unul dintre cei mai mari învățători ai Bisericii, cinstit alături de Sfântul Grigorie Teologul și de Sfântul Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie. Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile.
Vă invităm să vizionați și: Slujba de binecuvântare a Noului An la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: „Nădăjduim că vom fi mai aproape de Domnul”