Duminică, 24 Noiembrie 2019
Flavius Popa

În Duminica a XXX-a după Rusalii, 24 noiembrie 2019, credincioșii Parohiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” - Nicoriță, din municipiul Iași, s-au rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej, ierarhul le-a citit celor de față rugăciunea cea mare de dezlegare și a săvârșit Sfânta Liturghie.

Comunitatea Bisericii Nicoriță din cartierul ieșean Tătărași s-a bucurat în această duminică de prezența și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan. Cu această ocazie, chiriarhul s-a rugat împreună cu aceștia, săvârșind Sfânta Liturghie, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de IPS Teofan au mai slujit părintele Daniel Marius Profir, protopop de Iași II, părintele paroh Ioan Leonte, dar și câțiva clerici din zona Iașului.
 
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit a enumerat veșmintele duhovnicești cu care trebuie să se îmbrace fiecare credincios: „Creștinul este chemat să poarte câteva haine, iar primul veșmânt este milostivirea îndurării: să ai milă de cel sărac. Cel de-al doilea veșmânt cu care este chemat creștinul să se îmbrace este haina smereniei: să nu privești cu orgoliu la cei din jur, căci lumea nu începe cu tine și nu se sfârșește cu tine. Cel de-al treilea veșmânt este haina blândeții și a îndelungii răbdări, căci Dumnezeu numai într-o inimă blândă și îndelung răbdătoare se așază. Îmbrăcați-vă în haina îndurării și a iertării, să ai milă de cel care ți-a greșit, să ai îndurare față de el, ca și Domnul Dumnezeu, în fața căruia tu ai greșit de atâtea ori, să aibă iertare și îndurare față de tine. După toate acestea, pe deasupra tuturor, să vă îmbrăcați în veșmântul dragostei - veșmântul desăvârșirii. Dragoste pentru cei de aproape și, dacă poți, să-L rogi pe Dumnezeu să-ți dăruiască și dragoste pentru vrăjmași, singura atitudine care te plasează direct în Împărăția Cerurilor”.
 
La final, părintele paroh Ioan Leonte a fost hirotesit în rangul de iconom stavrofor, iar IPS Teofan a primit din partea comunității icoana hramului bisericii și o monografie a parohiei. Totodată, credincioșii au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.
 
Scurt istoric
 
Biserica Nicoriţă este un monument istoric care se află în partea de răsărit a oraşului Iaşi, pe dealul Tătăraşilor. Înzestrată de Miron Movilă Barnovschi cu multe moşii, sfântul locaș a devenit mănăstire de călugări. Ea a fost închinată Bisericii din Ierusalim şi a depins de Aşezământul Sfântului Mormânt. După secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, călugării au plecat, iar mănăstirea a devenit biserică parohială. Din clopotniţa ei, mulţi pictori şi fotografi amatori au realizat tablouri şi fotografii ale diferitelor părţi din municipiul Iaşi. Înainte de a fi actualul sfânt locaș, pe acest loc se afla o biserică de lemn ridicată de fiica unui boier, amintindu-se că în această zonă au poposit moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în anul 1402, înainte de intrarea în Iaşi. În momentul de faţă, biserica-monument istoric se află într-un proces de restaurare şi consolidare cu sprijinul autorităților de stat.