Zeci de preoţi, credincioşi, ucenici şi elevi de-ai părintelui profesor Florin Bucescu s-au rugat pentru sufletul acestuia, participând luni, 23 septembrie 2019, la slujba Înmormântării oficiată la Biserica Talpalari din municipiul Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
La Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ Talpalari din Iaşi, zeci de credincioşi, clerici şi ucenici s-au rugat şi au participat la slujba de înmormântare a părintelui Florin Bucescu, etnomuzicolog, bizantinolog şi paleograf, care a trecut la Domnul sâmbătă, 21 septembrie 2019. Slujba funerară a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim - delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan - dimpreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Rude şi prieteni, ucenici, clerici şi foşti elevi, cu toţii au participat la slujba de prohodire şi s-au rugat pentru sufletul părintelui profesor.
În cuvântul de mângâiere, Părintele Arhiepiscop Ioachim arată că moartea înseamnă o nouă formă de viaţă: „În calitatea noastră de creştini, credem că moartea nu este ceva care încheie viaţa noastră terestră, ci este o realitate care există în noi şi în jurul nostru. Sfântul Apostol Pavel mărturisea că noi murim în fiecare zi, deci fiecare moarte este urmată de o înviere sau o renaştere, altfel spus, orice moarte presupune o nouă formă de viaţă. Toată existenţa noastră umană este un amestec de moarte şi înviere. Pelerinajul nostru pe acest pământ este un paşte neîncetat, adică o trecere permanentă prin moarte la o nouă formă de viaţă. Între naşterea noastră iniţială şi adormirea finală, viaţa noastră este constituită dintr-o serie de mici morţi şi mici învieri“.
De asemenea, colegii profesori şi preoţi ai părintelui Florin Bucescu au transmis celor prezenţi câteva cuvinte în memoria preotului muzicolog.
„Ascultând această ceremonie, mă întrebam dacă să-l plângem sau să ne bucurăm. Să plângem trecerea părintelui la cele sfinte sau să ne bucurăm de un destin împlinit - o viaţă dusă până la capăt ca tată, profesor, preot şi cercetător“ - prof. univ. dr. Laura Vasiliu, fost decan al Facultăţii de Interpretare Muzicală.
„Părintele Florin Bucescu era un amestec inedit de rigoare şi libertate, întipărit în ţinută, în comportament, în abordarea celor două ştiinţe principale pe care le-a slujit cu talent şi pasiune - folcloristica şi bizantinologia“ - prof. univ. dr. Carmen Chelaru.
„Cu această iubire de muzică, de frumos şi de oameni, părintele a slujit în Biserică aproape 3 decenii. Acum pleacă înaintea lui Dumnezeu, încărcat ca o albină, cu nectarul pe care l-a adunat din inimile tuturor, din iubirea noastră reîntoarsă“ - pr. prof. Vasile Nichita.
„Mă gândesc la faptul că, plecând dincolo, părintele cu siguranţă va fi o dificultate pentru sfinţii îngeri unde să-l trimită mai bine, în ceata melozilor şi a cântăreţilor, sau cu dascălii, pentru că dăscălia - vocaţia aceasta profesorală - a fost pentru el un mod de viaţă“ - pr. prof. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic din Iaşi.
La final sfintei slujbe, cortegiul cu sicriul părintelui profesor s-a îndreptat spre Cimitirul „Eternitatea“ din Iaşi, unde a şi fost înmormântat.
Date biografice
Părintele profesor s-a născut la data de 18 mai 1936, în localitatea Broscăuţii Noi, judeţul Storojineţ din Bucovina de Nord - astăzi Ucraina, fiind fiul preotului Casian şi al prezbiterei Eufrosina. A învăţat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi“ din Rădăuţi, a urmat studiile Institutului Teologic din Bucureşti (1953-1957) şi ale Conservatorului de Muzică „George Enescu“ din Iaşi (1962-1967). De asemenea, a urmat studii de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, obţinând în 2002 titlul de doctor cu teza „Cântarea psaltică în manuscrisele moldoveneşti din secolul al XIX-lea“. În perioada 1990-1991, părintele Bucescu a fost lector universitar la Institutul Teologic din Iaşi, iar din 1995, conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Iaşi. Din 1992 a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi a fost numit în 1997 preot suplinitor la Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ Talpalari - Iaşi. Părintele Florin Bucescu a fost profesor de limba română, istorie şi muzică la Iaslovăţ (Suceava), profesor de muzică la Liceul „Costache Negruzzi“ din Iaşi, profesor de muzică vocală la Şcoala Normală „Vasile Lupu“ din Iaşi şi cadru didactic la Seminarul Teologic „Vasile cel Mare“ din Iaşi (1995-2005). Totodată, a fost membru fondator al Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei. Ca semn de înaltă preţuire, părintele Florin Bucescu a primit în 2011 cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă“. În decursul anilor, părintele profesor a avut o bogată activitate de cercetare, redactare şi publicare a unor volume şi studii, în domeniile: Folclor muzical - Etnomuzicologie, Cărţi didactice de muzică religioasă, Istoria învăţământului ieşean, Muzică religioasă - Bizantinologie şi paleografie, Interpretare muzicală.
„E mare lucru să avem încredere că Dumnezeu nu părăseşte lumea. De aceea, pentru mine, care sunt profesor de muzică, muzician şi preot, una dintre cele mai emoţionante cântări este «Cu noi este Dumnezeu», care este venită din Vechiul Testament, dar până azi se cântă. Dumnezeu nu ne părăseşte şi e cu noi. [...] Unul singur este Adevărul, şi noi, aşa, doar pe lângă El, cu inima cea bună. Eu am o speranţă mare că foarte mulţi se vor mântui, dar nu prin meritele lor, ci prin mila Domnului, pentru rugăciunile altora pentru ei. Rugăciunea pentru celălalt ce înseamnă? Dragoste pentru celălalt!“, ne-a mărturisit părintele profesor într-un interviu acordat în anul 2013 pentru portalul doxologia.ro.
Dumnezeu să-l ierte şi cu drepţii să-l aşeze!