Părintele ieromonah Tarasie Murgoci, fost paraclisier al Catedralei Mitropolitane din Iași și viețuitor al Mănăstirii Neamț, a trecut la cele veșnice marți, 16 iulie 2019, la vârsta de 87 de ani. Slujba de înmormântare a fost oficiată joi, 18 iulie 2019, la așezământul monahal nemțean.
Zeci de credincioși, ucenici, părinți și monahii, s-au rugat astăzi, 18 iulie 2019, pentru sufletul părintelui Tarasie Murgoci, viețuitor în obștea Mănăstirii Neamț, care a trecut marțea aceasta la cele veșnice. Slujba de înmormântare a fost săvârșită de un sobor format din aproximativ 30 de părinți slujitori, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan fiind părintele arhim. Ioan Harpa, exarh de Botoşani şi stareţul Mănăstirii Popăuţi. Alături de părintele exarh au mai slujit părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele Axentioi Nicolae, protopop de Târgu Neamț, părintele arhim. Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni – Iași, părintele arhim. Mihail Daniliuc, egumentul Schitului Vovidenia – Neamț, și părintele arhim. Andrei Vinca, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași.
La finalul slujbei, părintele exarh Ioan Harpa a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la înmormântarea părintelui Tarasie Murgoci. În continuare, redăm un fragment din cuvântarea Preafericirii Sale: „Exprimăm deosebita noastră preţuire pentru ascultarea și jertfelnicia părintelui ieromonah Tarasie Murgoci, mai ales din perioada în care a slujit la Catedrala Mitropolitană din Iași, în vremea a trei mitropoliți (1977-2000). Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să răsplătească îndelungata sa viețuire monahală, hărnicia, smerenia și râvna pe care le-a arătat în slujirea Domnului”.
Date biografice
Ieromonahul Tarasie Murgoci s-a născut în ziua de 29 mai 1932 în satul Salcia, comuna Umbrărești, raionul Tecuci, regiunea Galați, într-o familie cu zece copii, având părinți credincioși, Alexandru și Ruxandra Murgoci. La botez a primit numele Mănăilă, a studiat în satul natal clasele elementare, urmând ca mai târziu să aleagă viața monahală. La vârsta de 18 ani, și-a îndreptat pașii către Mănăstirea Slatina din judeţul Suceava, unde a împlinit cinci ani de ucenicie. În 1956, părintele Tarasie a fost tuns în monahism în biserica „Schimbarea la Față” a Mănăstirii Slatina în vremea stareției protosinghelului Emilian Olaru, naș de călugărie fiindu-i arhimandritul Cleopa Ilie. În anul 1960, în urma Decretului 410 din 1959, a fost scos din mănăstire asemenea multor altor călugări. S-a închinoviat la Mănăstirea Neamț, unde a fost primit provizoriu în anul 1961, iar apoi, în 1964, a fost numit în postul de îngrijitor. Ca răsplată pentru cei 20 de ani de vieţuire monahală, vrednicul de pomenire Patriarhul Iustin Moisescu, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Sucevei, l-a hirotonit ierodiacon la hramul praznicului Înălțării Domnului de la Mănăstirea Neamț, 27 mai 1971. În anul 1977 a fost chemat de către Mitropolitul Iustin Moisescu în ascultarea de paraclisier la Catedrala Mitropolitană din Iași. La data de 10 decembrie 1995, în Postul Nașterii Domnului Hristos, ierodiaconul Tarasie a fost hirotonit ieromonah la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Părintele Tarasie Murgoci a rămas în ascultarea de paraclisier 23 de ani, când în anul 2000, după pensionare, s-a retras la Mănăstirea Neamț.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în rândul drepţilor!