Vineri, 10 Aprilie 2020
Flavius Popa

În această perioadă, comunitățile parohiale din Eparhia Iașilor s-au mobilizat și demarează activități de sprijin pentru persoanele cu diferite probleme și nevoi, afectate de situația COVID-19. Astfel, parohiile au oferit celor vulnerabili alimente de bază, hrană caldă, iar pentru unele cazuri au fost plătite facturi la utilități.

La Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Valea Lupului, comunitatea a oferit o masă caldă pentru 80 de persoane, suma cheltuită fiind de 1.500 de lei, iar Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași a oferit alimente în valoare de 4.000 de lei pentru 40 de familii cu o situație mai grea.

Totodată, din data de 25 martie 2020, Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești – Neamț, în parteneriat cu Fundaţia „Împreună pentru Solidaritate Socială”, derulează o campanie umanitară pentru a veni în sprijinul mai multor categorii de persoane: bolnavi cronici, bătrâni singuri, familii monoparentale și familii cu mai mult de patru copii, cu o situație financiară precară. Prin acest program au fost pregătite și distribuite pachete cu mâncare pentru persoanele cu nevoi din zona orașului Roznov, dar și din localitățile Zănești, Săvinești și Dumbrava Rosie. Între 25 și 31 martie au fost împărțite 496 pachete, valoarea lor fiind de 7.440 lei. Proiectul „Donează și salvează” va continua și în această perioadă.

Parohia Dănești din Protopopiatul Piatra Neamț a donat în această perioadă pachete cu alimente pentru 60 de persoane, ajutoarele oferite fiind în valoare de 10.000 de lei, iar Parohia „Sfânta Mahramă și Sfinții Brâncoveni” din Iași a dăruit alimente pentru 20 de familii cu o situație precară, fiind cheltuită suma de 2.400 de lei. De asemenea, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Hârlău, s-a oferit să achite facturile la utilități pentru 7 familii defavorizate, suma alocată fiind de 1.200 de lei, și a donat pachete cu alimente pentru 6 familii, acestea fiind în valoare de 1.800 de lei.

La Parohia Hândrești din județul Iași, 50 de vârstnici singuri au primit ajutoare de la comunitatea parohială. Mai multe informații ne-a oferit părintele misionar protopopesc Dan Turcu: „În acestă perioadă a Postului Mare, în toate comunitățile, bisericile sunt goale, dar oamenii cu adevărată credință în Dumnezeu și-au transformat propriile case în chilii de unde se aude necontenit murmurul rugăciunii. În general, oamenii își pomenesc rudele și pe cei care nu mai sunt printre noi și se roagă pentru iertarea păcatelor lor, însă se roagă și pentru cei aflați în necazuri, pentru bolnavi și pentru cei care îi tratează și-i îngrijesc, pentru cei care sunt departe de casele sau de țara lor. În aceste zile, la Parohia Hândrești, ca și în multe alte sate, 50 de bătrâni singuri au primit pachete cu alimente oferite de oameni prevăzători și darnici, dar nu neapărat bogați, care și-au împărțit din rezervele lor cu ceilalți. De altfel, nu pot afirma că primitorii sunt în totalitate bătrâni lipsiți de cele ale gurii, ci sunt persoane singure care au nevoie de mai multă afectivitate din partea comunității. Gestul nostru s-a dorit un semn de dragoste creștină, de solidaritate și de încurajare a celor care, cel mai mult timp și-l petrec însingurați la casele lor. În general, la sate, oamenii sunt obișnuiți să comunice între ei, să-și împărtășească necazurile și bucuriile, ori să-și transmită propriile gânduri sau chiar veștile. Întrucât slujba Sfintei Liturghii se săvârșește aproape zilnic, mare parte dintre ei primesc constant, prin voluntari mai tineri, anaforă și aghiasmă pentru a putea începe ziua ca adevărați credincioși. Chiar și de la distanța impusă cu responsabilitate, ei comunică, își transmit păsurile și nu se simt abandonați, ci transmit din experiența acumulată în decursul anilor și celor mai tineri, dar mai ales, se roagă pentru noi toți. Aceste gesturi normale într-o cumunitate fac parte din viața de zi cu zi a unui sat”.

Pentru a sprijini activitățile derulate de comunitățile parohiale, poți dona pe platforma fiideajutor.ro - secțiunea DONEAZĂ.