Vineri, 18 Octombrie 2019

Vineri, 11 octombrie 2019, un grup de 54 de elevi din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” - Dorohoi, de la cele două secții, Teologie Pastorală și Filologie Bilingv, a pornit spre Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane.

Acest pelerinaj, devenit o tradiție pentru seminariștii dorohoieni, se înscrie în seria de activități extrașcolare, care au ca scop formarea unor deprinderi atât de necesare tuturor tinerilor și copiilor: descoperirea frumuseții spiritualității poporului român, întărirea în dragostea pentru sfinții lui Dumnezeu, cei plini de har și de lumină necreată, și cultivarea interesului pentru pelerinajul ortodox ca experiență de viață creștină în care Dumnezeu Se descoperă cu multă delicatețe celor care se ostenesc pentru El.

Elevii, deveniți pentru câteva ore pelerini, au avut parte de o experiență de viață deosebită, pentru că întotdeauna un astfel de demers naște în sufletele participanților bucuria întâlnirii harului dumnezeiesc, care sălășluiește în trupul sfințit al Sfintei Parascheva și care se dăruiește ca pace, liniște, binecuvântare și lumină sufletească închinătorilor.

„Vreau să-I mulțumesc din suflet lui Dumnezeu pentru că mi-a oferit tăria și ajutorul necesar pentru a ajunge să mă închin la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Străbătând acest drum lung și greu, am putut să simt cât de apăsătoare au fost cărările pline de spini ale sfinților noștri. M-am simțit cu adevărat liber sufletește când am ajuns în fața Sfintei. Pentru câteva clipe, timpul s-a oprit în loc, iar trupul meu s-a tămăduit de toate durerile. Cuvintele nu pot exprima acel sentiment divin, acea legătură divină. An de an mă bucur de aceste momente cu totul unice, întru totul dumnezeiești. Abia aștept ca și anul viitor să răspund chemării Sfintei Parascheva, să pot retrăi ceea ce se poate numi cu adevărat dragoste față de Dumnezeu”, a declarat Dohotaru Daniel Iulian, clasa a XI-a Pastorală

„Pentru mine, această perioadă are o semnificație aparte. Pelerinajul la Sfânta Parascheva este o binecuvântare pentru fiecare credincios. În acest interval de timp, în care stai la rând și te rogi Sfintei, trăiești un sentiment unic și de nedescris. Să stai la rând 10 ore, sau chiar mai mult, fără să simți vreo durere, chiar este o minune. Sfânta a dus o viață simplă și curată. Simplitatea vieții ei, curăția sufletului ei și inima mare mă atrag an de an la locul unde se află sfintele ei moaște. În fiecare an aștept cu nerăbdare să retrăiesc același sentiment de pace și bucurie în suflet deoarece Cuvioasa este un izvor de binecuvântare, de sănătate duhovnicească și trupească. Nădăjduiesc că îmi va da putere să vin și anul următor cu pace și bucurie în suflet”, a mărturisit Sîrbu Olivia, clasa a XI-a Filologie.

„Am pornit de departe și cu ajutorul Cuvioasei Parascheva am ajuns cu bine și ne-am închinat la sfintele sale moaște. Îi mulțumim Sfintei și Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem și anul acesta și sper că vom ajunge și anul viitor!”  a vorbit Ștefan Ionuț, clasa a XI-a Pastorală.

Activitatea a fost inițiată și organizată de membrii Cercului de Spiritualitate care funcționează în cadrul Rețelei de cluburi Aleph și reprezintă un debut promițător pentru alte activități de suflet în care elevii vor fi implicați în acest an școlar. Întâlnirea cu Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, rămâne o lecție de viață pentru tinerii participanți, care au așezat în cufărul amintirilor frumoase și pline de lumină imaginea unei zile în care prietenia și credința s-au împletit cu rugăciunea și dragostea Sfintei Cuvioase, model de adevărată trăire creștină pentru toți cei preocupați de găsirea rostului vieții omului pe pământ. (pr. prof. Apetrei Ștefan Ionuț)