Joi, 4 August 2022
Cătălin Acasandrei

E deja o tradiție. O tradiție așteptată an după an de sute de tineri din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor care străbat asfaltul, drumurile pietruite și cărările Moldovei, amintindu-și de pelerinajul de odinioară al bunicilor. Un efort aparte, făcut pentru Hristos și pentru sfinții Săi.

Peste 200 de tineri merg pe jos și în acest an, în cea de-a opta ediţie a Pelerinajului „Pe urmele sfinţilor nemţeni”. Acesta are loc în perioada 31 iulie – 7 august și este organizat de către Departamentul Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Joi, în ajunul prăznuirii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, tinerii pelerini plecați din Iași, Botoșani și Piatra Neamț s-au reunit și au participat cu toții la Sfânta Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Târgu Neamț. Din soborul slujitor au mai făcut parte Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și stareț al Mănăstirii Bucium, părintele Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, preoții responsabili ai grupurilor, pr. Ioan Puiu, pr. Teodor Astancăi, pr. Mihail Istrate, pr. Gabriel Pintilie și pr. Daniel Dosoftei, precum și alți preoți ai parohiilor din zonă.

 „Fiecare pas poartă în el dorul de rugăciune și de Dumnezeu”

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat cât de importantă este urmarea neabătută a exemplului sfinților, precum și cistirea lor prin pelerinajul din aceste zile de sărbătoare:

„De astăzi, în ținutul Neamțului începe un adevărat praznic închinat sfinților care au binecuvântat acest pământ – Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Teodora de la Sihla – sfinți pe care cinstindu-i și prăznuindu-i cu aleasă cinstire, precum o facem astăzi, îi mărturisim ca fiind fericiți precum o cântăm în imnuri pe Maica Domnului. Fericiți pentru că și-au trăit viața drept, pentru că și-au împlinit chemarea, pentru că s-a arătat întru ei slava lui Dumnezeu. În pericopa de la Apostolul pe care l-am auzit citit astăzi, am auzit spunându-se „Fiți mie următori, precum și eu sunt următor lui Hristos”. S-a născut ideea acestui pelerinaj acum opt ani, căci părintele arhimandrit Nicodim Petre, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan a împlinit acest gând, ca prin această manifestare să vădim urmarea credinței sfinților și actul nostru de voință, de a fi și noi purtători ai unei asemenea vieți de curaj, întărită de credință, nădejde și bucurie. Sfânta Teodora și Sfântul Ioan Iacob au dus o viață de nevoință, în care n-a avut privilegiile unor concedii alese, dar au avut bucuriile de taină ale inimii, pe care toți o râvnim. Aceea de a-L cunoaște pe Dumnezeu încă din această viață, de a-L întâlni, de a-I înțelege pașii în istorie și lucrarea în veșnicie. Aceasta este mărturia sfinților și de aceea Dumnezeu i-a proslăvit. Iar astăzi, după sute de ani, după ce au trecut din această viață, noi le păstrăm cinstirea și îi urmăm […]. De aceea, aceste zile sunt zile pe care nu le simțim ca fiind istovitoare. Tinerii care sunt aici cu noi au mers kilometri buni, din parohie în parohie, la fiecare oprire citind câțiva Psalmi și rostind câteva rugăciuni. Și acest drum nu este unul plictisitor, ci este o cale pe care o facem cu gândul că fiecare pas, purtând în el dorul de rugăciune și de Dumnezeu este o creștere și o devenire în viața noastră. Iar Dumnezeu, cel ce știe gândul omului, sporește în sufletul omului bucuria, curajul și puterea”.

În continuare, în semn de apreciere a eforturilor și activității rodnice desfășurate în ultimii ani, PS Părinte Nichifor l-a hirotesit pe părintele paroh Stelian Cramba iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu.

PS Părinte Nichifor, la pas alături de tinerii pelerini

După Sfânta Liturghie și agapa frățească, tinerii au vizitat Cetatea Neamțului, una dintre cele mai impresionante cetăți medievale din țara noastră. Mai apoi, aceștia s-au îndreptat alături de PS Părinte Nichifor și de Arhim. Nicodim Petre, spre Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț pentru a participa la slujba privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob.

Făcând o scurtă radiografie a traseului pe care l-au parcurs până în seara zilei de 4 august, unii dintre tineri au deja „la activ” peste 200 de kilometri parcurși şi, în total, aproximativ 60 de parohii vizitate, în unele biserici participând la Sfânta Liturghie și înălțând rugăciuni și gânduri de mulțumire. Demn de menționat este și efortul comunităților parohiale, care le-au asigurat pelerinilor masa de prânz şi chiar găzduire peste noapte. Pe întregul parcurs al deplasării, care presupune parcurgerea a aproximativ 40 km zilnic, tinerii au avut parte, dincolo de momentele de rugăciune, de convorbiri duhovniceşti, dar şi de clipe relaxare, menite să le refacă forțele.

„Pelerinajul pe urmele sfinților nemțeni este o călătorie în rugăciune, cu Dumnezeu alături și, totodată, în căutarea Lui. Călătoria culminează pe vârful muntelui Ceahlău, unde Părintele Mitropolit îi așteaptă în fiecare an pe tineri să îi binecuvânteze, povestesc amintirile și se bucură împreună. Nu au fost situații în care să existe probleme de sănătate sau accidente, tinerii se susțin unii pe alții chiar dacă sunt foarte obosiți și nimeni nu renunță […]. La final de an, când ne întâlnim, după obicei, cu tinerii, majoritatea spun că cea mai bogată și mai frumoasă experiență a fost acest pelerinaj pedestru de 6-7 zile, care acumulează o mulțime de amintiri, care așează oamenii împreună și îi face să fie sinceri, altruiști și empatici”, a declarat Arhim. Nicodim Petre.

„Este o experiență care leagă multe prietenii”

Sofia Nicoleta este membră a grupului din Iași. Nu-și face planuri de ani buni la început de august pentru că, de șase ani la rând, vine să-i viziteze pe sfinții nemțeni și să învețe mereu o nouă lecție. Anul acesta – că pelerinajul este experimentarea adevăratei rugăciuni:

„Recunosc! Prima dată am pornit la acest drum considerându-l o experiență unică și nu m-am gândit neapărat la rugăciune, ci pur și simplu să fiu alături de prietenii mei. Ei bine, acum timpul a trecut și pot spune că am venit pentru a mă regăsi, pentru a fi din nou în natură și pentru a merge, la propriu, pe urmele sfinților nemțeni. Prima oară am fost mereu printre ultimii și chiar am început să plâng și să mă rog pe câmp, pentru că simțeam că țin grupul în urmă. Însă, am observat că rugându-mă, am uitat de durere, de oboseală și de ce se întâmplă în jur. Cu adevărat, cred că cea mai importantă lecție este experimentarea rugăciunii adevărate”.

Pentru a patra oară pe urmele sfinților nemțeni este și Daria din Botoșani. Pentru ea, un loc aparte în cutia cu amintiri de vară îl reprezintă prieteniile pe care le-a legat aici, în ținutul binecuvântat al Neamțului. Știa că „prietenul la nevoie se cunoaște” și până acum, însă în aceste zile a simțit realitatea expresiei:

„Am înțeles, an de an, că atunci când nu mai poți, totuși mai ai puțină energie să poți merge, să stai concentrat la slujbă și să te bucuri de ceea ce a creat Dumnezeu, până la urmă. Mă încearcă, parcă, un sentiment de tristețe, pentru că realizez că nu mai este mult timp și trebuie să mă despart de oamenii cu care am conviețuit atâtea zile. Am legat prietenii și pot spune că, datorită energiei lor am ajuns aici, pentru că te îndeamnă, te ajută și te susțin mereu.”

 „Am trăit experiențe aparte în parohiile prin care am trecut. În fiecare an ne bucurăm că avem unde să dormim și toți preoții ne-au primit cu brațele deschise, chiar dacă nu ne-au văzut niciodată, noi nefiind din parohia respectivă sau din acea comunitate. Ne simțeam ca între niște frați și a fost totul foarte frumos. Celor care își doresc să participe la următoarele ediții, le spun că aici, deși nu ne știm între noi, ne simțim ca într-o familie și în fiecare an trăim emoția reîntâlnirii cu cei din Iași sau Botoșani. Ne întâlnim cu toții și apoi începem să povestim despre cum a fost, despre cum și unde ne-am odihnit, iar comunicarea aceasta este una foarte importantă. Este o experiență care leagă multe, multe prietenii iar acestea nu se uită niciodată prea ușor”, a mărturisit Ștefania, membră a grupului de pelerini de la Piatra Neamț.

Sâmbătă, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, tinerii vor urca pe „Taborul românesc” alături de IPS Părinte Teofan, la hramul Mănăstirii Ceahlău, pelerinajul urmând să se încheie duminică, 7 august, cu participarea la slujbele săvârșite la mănăstirile Sihăstria și Sihla în cinstea Sfintei Cuvioase Teodora.