Vineri, 23 Noiembrie 2018

În perioada 15 - 18 noiembrie 2018 au avut loc lucrările Conferinței Naționale „Reeducare prin Tortură versus Reeducare prin Cultură”, organizată de către Penitenciarul Iași în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Conferința, aflată la prima ediție s-a desfășurat în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași și a avut drept obiectiv asigurarea transparenței actului educațional din mediul de detenție și abordarea acestuia din perspective multiple. Zilele de 15 și 16 noiembrie au fost dedicate activităților specifice Secțiunii de „Educație religioasă”, concretizate într-o conferință care a pus în lumină tranziția de la metodele degradante de reeducare penitenciară la cele moderne, menite să faciliteze reintegrarea fostelor persoane private de libertate în societate. În ziua de 16 noiembrie, un grup din Iași a mers într-un schimb de experiență la Penitenciarul din Vaslui.

Voluntarii ASCOR Iași din cadrul Proiectului „Metanoia" au răspuns afirmativ invitației, cu atât mai mult cu cât aceștia desfășoară activități de voluntariat în Penitenciarul din Iași de mai bine de 25 de ani. Temele abordate în contextul conferinței au fost de interes pentru fiecare dintre ei. Schimbul de experienţă desfășurat la Penitenciarul din Vaslui a constituit un prilej de  familiarizare a  participanţilor cu mediul de detenţie şi de interacţiune cu persoanele din administrația instituției. Aceștia  au avut posibilitatea să viziteze capela penitenciarului şi să se bucure de cuvântul de învățătură al preotului capelan, să vadă spaţiile de detenție şi să afle răspunsuri la curiozităţile pe care le aveau, în raport cu activitatea pe care persoanele angajate o desfășoară zilnic acolo. În acelaşi timp, această experiență a sprijinit creşterea coeziunii grupului şi a pus început bun unor noi prietenii în cercul voluntarilor „Metanoia”.

Proiectul „Metanoia” este de tradiţie în ASCOR Iaşi, reprezentând rezultatul unui parteneriat longeviv de peste 21 de ani, între ASCOR și Penitenciarul din Iaşi. Activitatea voluntarilor se desfășoară săptămânal, de luni până vineri, preţ de două ore, în capela din penitenciar, sub supravegherea părintelui capelan Pavel Antoce. De principiu, întâlnirile se materializează sub forma unor dezbateri, susţinute pe marginea unor teme social-morale, fiecare dintre participanţi - atât voluntarii cât şi persoanele private de libertate - contribuind fiecare la dialog cu propriul punct de vedere. Se dezbat citate şi pilde din Sfânta Scriptură, se realizează jocuri de autocunoaştere şi intercunoaştere şi se lucrează destul de frecvent în echipă pentru a da şansa fiecăruia să se deschidă şi să-şi spună povestea pentru ca, ulterior, să se expună concluziile în cadrul întregului grup. De asemenea, de-a lungul colaborării noastre, au avut loc şi ateliere de metanii, cruciuliţe, icoane, majoritatea dintre acestea fiind aduse în atenția publicului prin intermediul unor expoziţii. Relevantă în acest sens este expoziţia de icoane, lucrări în creion şi litografii din 2007, realizate cu ajutorul membrilor ASCOR Iaşi, găzduită de către Casa de Cultură „Mihail Ursachi”. Referitor la acest eveniment, evidenţiem o mărturie a unei persoane aflate în custodia Penitenciarului Iaşi, care executa pedeapsa detenţiunii pe viaţă, cu privire la trăirile şi emoţiile pe care le-a avut în momentul în care a realizat lucrările expuse: „Prin pictură am vrut să dau libertate sufletului, care tânjește la cea de afară. Ținând cont că mulți dintre noi suntem părăsiți de cei dragi, ne îndreptăm foarte mult spre rugăciune și spre Dumnezeu și atunci sufletul, cu puțin talent, creează”[1]. Această mărturie evidențiază ideea că singurele ferestre deschise spre libertate sunt mintea şi sufletul și că suntem datori să dăm un sens vieții noastre și să fructificăm timpul care ne-a fost dăruit, indiferent de contextul în care ne-am afla.

O altă activitate desfășurată alături de persoanele private de libertate, de un real folos, atât pentru ele cât și pentru voluntari, a fost o excursie la Mănăstirea Bârnova, ce a avut loc în cursul acestui an, în luna martie. Această experiență a sprijinit interacțiunea participanților, în mod special prin intermediul locului, Mănăstirea Bârnova fiind cunoscută ca una dintre cele mai rustice așezăminte monahale din țara noastră. Totodată, excursia a  semnificat un prilej de regăsire atât cu Dumnezeu cât  și cu noi înșine. De departe, cel mai așteptat moment al anului este reprezentat de mersul la colindat în penitenciar. Voluntarii ASCOR Iași reușesc, prin colind, să vestească Nașterea Domnului și să înlăture pentru câteva momente suferințele persoanelor care își duc traiul acolo.

Referitor la obiectivele Proiectului „Metanoia”, menționăm faptul că acesta își propune să creeze o atitudine pozitivă față de valorile societății, în rândul deținuților, să contribuie la reintegrarea persoanelor ce execută o pedeapsă determinată în societate și să ofere sprijin moral care să favorizeze adaptarea la viața instituționalizată. (Onuța Frunză – Coordonator Proiect „Metanoia” – ASCOR Iași; studentă la Facultatea de Drept din Iași)