Luni, 19 Aprilie 2021
Tudorel Rusu

În Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia Râșca din Protopopiatul Târgu Neamț. Localitatea nemțeană a rămas la finalul anului trecut fără biserică, după ce locașul construit din lemn a fost cuprins de flăcări. Având în vedere că sfintele slujbe se săvârșesc în prezent în casa socială a parohiei, ierarhul a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică.

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost duminică prezent în mijlocul comunității parohiale din satul Râșca, comuna Brusturi-Drăgănești, județul Neamț, păstorită de părintele paroh Albert Iftime.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie într-un paraclis amenajat în casa socială, ca urmare a indendiului de anul trecut ce a distrus locașul de cult. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Episcop Nichifor a subliniat faptul că prin pocăință stăruitoare, omul primește iertare de la Dumnezeu pentru păcatele sale: „Chiar și atunci când omul a făcut greșeli și păcate mari, se poate întoarce dacă gândul lui de pocăință este puternic înaintea lui Dumnezeu. Când se apropie de om, Dumnezeu îi schimbă acestuia inima și privirea, iar acest gând puternic din inimă este cel care întărește și relațiile între noi. Atunci când îl privesc pe un om, când îl îmbrățișez, dacă inima mea este cu adevărat primitoare de om, acela va simți. Dacă e doar o îmbrățișare formală, dacă e doar o curtuoazie, celălalt va simți. Să râvnim așadar la această relație adevărată pe care Dumnezeu vrea să ne-o împărtășească, acestei bucurii și adânci, pentru ca și noi să ne schimbăm. Casa se poate surpa; iată că până și biserica poate să ardă, mașina se poate accidenta, dar chipul sufletului nostru este cel cu care vom trece de lumea aceasta”.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba religioasă de sfințire a apei și a untdelemnului, cu care s-a binecuvântat apoi piatra de temelie și crucea pentru sfântul altar al noii biserici, precum și marcajul noului locaș de cult.

Cum puteți ajuta la construcția noii biserici

Râșca, dintre cele mai mici parohii din Protopopiatul Târgu Neamț a rămas fără biserică în urma unui incendiu devastator. Biserica „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din satul Râșca, comuna Drăgănești, a fost cuprinsă de flăcări în după-amiaza zilei de 30 noiembrie 2020. Flăcările s-au extins cu repeziciune, întrucât biserica era construită în totalitate din lemn. În mod miraculos, doar Sfântul Antimis a rămas nears. Conducerea Protoieriei Târgu Neamț a hotărât ca fiecare parohie să sprijine financiar, dar și prin obiecte bisericești (veșminte, candele ș.a.) comunitatea greu încercată de distrugerea bisericii parohiale din satul Râșca. Cei care doresc să sprijine comunitatea din satul Râșca o pot face donând în contul următor: Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Râșca, RO85 RNCB 0199 1446 9167 0004, deschis la BCR, telefon 0745/804936 - pr. paroh Albert Iftime.