Joi, 15 August 2024
Mihail Vrăjitoru

Momente de bucurie duhovnicească pentru obștea Mănăstirii Văratec din județul Neamț. Cu prilejul hramului așezământului monahal, maici și sute de credincioși au participat la sfintele slujbe săvârșite de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În fiecare an, Mănăstirea Văratec din județul Neamț îmbracă timp de 3 zile veșminte de sărbătoare. Credincioșii din împrejurimile Neamțului s-au adunat joi, 15 august, la hramul principal al așezământului monahal, Adormirea Maicii Domnului, urmând ca pe 16 august să participe la sfintele slujbe săvârșite în cinstea Sfântului Iosif de la Văratec, fondatorul mănăstirii, iar pe data de 17 august să înalțe rugăciuni Sfântului Gheorghe Pelerinul, ale cărui sfinte moaște se află în ansamblul monahal de la Văratec.

În această dimineață, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit Sfânta Liturghie, dimpreună cu IPS Părinte Ioachim. Credincioșii din județul Neamț, dar și pelerini din alte zone ale țării s-au rugat împreună cu cei doi ierarhi la sfintele slujbe oficiate cu această ocazie. La aceste momente duhovnicești s-a aflat și prim-ministru României, Marcel Ciolacu. Răpsunsurile liturgice au fost oferite de monahiile mănăstirii.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Teofan, care explicat că este bine să avem icoana Maicii Domnului în toate locurile în care ne aflăm:

Este bine să avem icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în toate locurile în care ne aflăm, în casa proprie sau la locul de muncă, pentru ca, atunci când avem o decizie de luat, o hotărâre, când dorim să mergem într-o anumită direcție, privim la Maica Domnului și ea, îndreptând mâna spre dumnezeiescul prunc, ne spune, pentru situația respectivă: „Faceți ce vă va spune El.” Și sunt atâtea cuvinte de foc, de aur, adânci, care ne pot hrăni și inspira și ajuta în viața pe care o avem. „Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați – și cine nu este ostenit și împovărat – și eu vă voi odihni pe voi. Îndrăzniți, nu vă temeți. Eu sunt cu voi.” spune Domnul Hristos în fiecare situație și împrejurare în care ne aflăm.

Scurt istoric

Ctitorirea Mănăstirii Văratec este legată de numele Bălașei Herescu – monahia Olimpiada. Ea a dobândit mai multe terenuri în poiana Văratec, iar la sfatul Sfântului Paisie Velicicovschi de la Mănăstirea Neamț, care urmărea desființarea schiturilor mici de călugărițe și concentrarea lor în câteva mănăstiri mai mari, maica Olimpiada a întemeiat, între anii 1781-1785, o mică sihăstrie în poiana Văratec. În iunie 1785, Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif, au început construirea unei biserici de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Lângă biserică, s-au clădit și chilii în care s-au stabilit mai multe călugărițe, fondându-se astfel Schitul Văratec. Alături de maica Olimpiada, duhovnicul Iosif este considerat și el ca fondator al mănăstirii.