Vineri, 13 Iulie 2018
Tudorel Rusu

Joi, 12 iulie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în biserica din localitatea Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Locașul de cult din Tătărăni are spre închinare o copie a Sfintei Icoane de la Mănăstirea Prodromu, iar ierarhul, la rugămintea părintelui paroh Ionuț Ciprian Pilă, a hotărât ca filia să primească un nou hram: Icoana Maicii Domnului Prodromița. Astfel, biserica din Tătărăni a devenit primul locaș de cult din Episcopia Hușilor ce are hramul Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos.

În pofida faptului că a fost zi de lucru, credincioșii din filia Tătărăni au participat în număr mare joi, 12 iulie, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Vizita ierarhului a fost prilejuită de hotărârea ca locașul de cult din Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, să primească un nou hram: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Totul a pornit de la faptul că biserica de Tătărăni a primit o copie a Sfintei Icoane de la Schitul Prodromu (adică al Înaintemergătorului, al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul), cel mai cunoscut loc de nevoinţă al monahilor români din Sfântul Munte Athos. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa este cel mai de preţ odor al Schitului Prodromu, prăznuirea ei fâcându-se pe 12 iulie. Deşi icoana este atribuită iconarului român Iordache Nicolau din Iaşi, chipul Maicii Domnului şi al pruncului Iisus au fost zugrăvite în urma unei minuni. Îmbrăcată în argint, icoana Maicii Domnului este așezată în biserica mare a schitului dinaintea catapetesmei, în partea stângă. De-a lungul timpului, au fost consemnate numeroase minuni datorate icoanei Maicii Domnului Prodromiţa.

„Omul neglijent cu sine însuși este un om neglijent și cu cei din jurul său”

După tradiționala primire a Preasfințitului Părinte Ignatie de către soborul slujitor și de credincioșii îmbrăcați în costume tradiționale, a debutat Sfânta Liturghie în biserica parohială, răspunsurile la strană fiind date de un grup de teologi din Iași, Vaslui și Huși.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, Episcopu Hușilor a subliniat faptul că inima ocupă locul central în viața duhovnicească: „Hristos ne spune că centrul vieții omului nu este mintea, nu este rațiunea, ci este inima. Din inimă pornesc și lucrurile bune, dar și lucrurile foarte urâte. Aici, în inimă, noi punem răsadul a tot ceea ce este bun sau rău și dacă am reuși să avem o atenție cuvenită față de universul nostru lăuntric, să știți că viața noastră de zi cu zi și viața noastră în relație cu ceilalți ar arăta mult mai frumoasă. Omul neglijent cu sine însuși este un om neglijent și cu cei din jurul său. Omul care are răsadurile murdăriei, ale mizeriei păcatului în inima și în sufletul lui, să știți că același lucru îl va sădi și în sufletele celor care el se întâlnește. Nu poți să dăruiești lumină dacă în inima ta n-ai sădit lumina. Nu poți să dăruiești bunătate dacă în inima ta nu ai cultivat această floare a bunătății. Nu poți să dăruiești liniște celui de lângă tine, dacă tu însuți nu te-ai luptat să câștigi această liniște”.

După otpustul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși copii cu Sfintele Taine, părintele Ionuț Ciprian Pilă, paroh la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ferești și suplinitor la filia Tătărăni, a rostit un cuvânt de mulțumire: „Mai întâi de toate, doresc să aduc mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru binecuvântarea și bucuria acestei zile minunate. Preasfinția Voastră, doresc să vă mărturisesc că ați venit în mijlocul unor răzești de-ai lui Ștefan cel Mare, pentru că documentele istorice ne spun că în 1478, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ca semn de mulțumire, a dăruit unor credincioși slujitori 40 de zloți ca să cumpere acest ținut al Tătărănilor, de la fiicele boierului Feaier, întemeietorul Fereștiului. De aceea, dorim să vă mulțumim că ați poposit în această zi în mijlocul răzeșilor lui Ștefan cel Mare”.

Înainte de a părăsi comunitatea din Tătărăni, PS Părinte Ignatie a ofeit un buchet de flori unei credincioase ce poartă numele Sfintei Veronica, sărbătorită de Biserică tot în data de 12 iulie, după care a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele protosinghel Teofan Merlă, fost duhovnic al Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, originar din Tătărăni. Toți credincioșii prezenți au participat la o agapă pregătită de preot și comitetul parohial.

Tot joia trecută, PS Părinte Ignatie, însoțit de părintele protopop Adrian Chirvasă, a oferit Sfântul Antimis la biserica Parohiei Ferești, precum și la Parohiile Chițoc, Mânjești, Deleni I, Deleni II, Zizinca, Puntișeni și Mănăstirea Pârvești.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți urmări aici: https://doxologia.ro/foto/foto-icoana-maicii-domnului-prodromita-sarbatorita-la-tatarani-vaslui-prin-liturghie .