Astăzi, 14 aprilie 2021, Biserica a rânduit să se săvârșească în toate lăcașurile de cult prima denie din acest an, din Postul Sfintelor Paști, Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Slujba din această seară a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți ai Catedralei Mitropolitane din Iași.
Ieșenii și pelerinii care au venit să se închine la cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv au participat în această seară la slujba Deniei Canonului Mare. Tot astăzi, la strană s-a citit Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, consemnată de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții catedralei.
La final, Preasfinția Sa a arătat că slujba din seara aceasta reprezintă un prilej să înnoim duhul de pocăință: „Acest canon ni se aduce înainte ca o înnoire a duhului de pocăință, pe care fiecare o are, cu râvnă, la începutul postului. Această înnoire este ca o luare aminte, precum însuși Sfântul Andrei Criteanul, Arhiepiscopul Cretei, «Mistagogul pocăinței» cum este numit, înnoiește aceste gânduri spre schimbare, pentru că pocăința adevărată nu înseamnă doar o privire la păcat, ci înseamnă nădejdea unei schimbări, nădejdea că înțelesul cel nou pe care l-ai dobândit îți va folosi să duci o viață adevărată, să mărturisești și altora experiența ta, așa cum Sfântul Andrei Criteanul a făcut-o prin acest canon”.
Canonul cel Mare se săvârşeşte în prima şi în a cincea săptămână din Postul Mare. În primele zile din Postul Sfintelor Paști, slujba se oficiază în cadrul Pavecerniţei Mari (slujba de după Vecernie). „Canonul lacrimilor” este alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și reprezintă una dintre cele mai frumoase și profunde slujbe ale Bisericii noastre. Totodată, acesta este cel mai extins imn liturgic, cu 250 de strofe, care ne îndeamnă la căință, smerenie, milă și îndreptarea faptelor rele. Pe tot parcursul citirii canonului, între tropare, se rostește stihul „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.
Denia reprezintă Utrenia de a doua zi și se oficiază doar în Postul Paștelui, de obicei seara, după apusul soarelui. Astăzi, Canonul Sfântului Andrei Criteanul a fost citit integral.
Portalul Doxologia.ro va transmite live pe rețelele de socializare slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri, care se va oficia vineri, 16 aprilie a.c., de la ora 18.00, la Catedrala Mitropolitană. Programul slujbelor din această săptămână poate fi consultat aici.
Vă invităm să vizionați și: