În prima duminică din perioada Triodului – Duminica Vameșului și a Fariseului, 13 februarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. Înaintea oficierii Dumnezeieștii Liturghii, teologul Ionuț Prodan, cântăreț la strana catedralei și membru în grupul psaltic „Chivotul”, a fost hirotesit citeț.
Numeroși ieșeni, precum și credincioșii care au venit de la primele ore ale dimineții la Catedrala Sfintei Parascheva, s-au bucurat astăzi atât de vremea frumoasă și caldă, cât și pentru prilejul de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ca un fapt inedit, după întâmpinarea ierarhului de către sobor, Părintele Mitropolit s-a îmbrăcat în veșmintele arhierești aflat pe soleea mare. Acest obicei îl regăsim de cele mai multe ori la Liturghia săvârșită de celelalte Biserici Ortodoxe surori. În continuare, IPS Teofan l-a hirotesit întru citeț pe teologul Ionuț Prodan, oferindu-i la final felonul scurt, specific celor rânduiți în această treaptă.
În cadrul Liturghiei, după citirea de către diacon a pasajului evanghelic rânduit de Biserică, ierarhul a arătat că omul smerit, cu părere de rău și cu gând de îndreptare, este iubit de Dumnezeu:
Dumnezeu iubește mult mai mult un păcătos care se pocăiește, decât un drept care se mândrește. Urăciune este în fața lui Dumnezeu omul mândru, îngâmfat, ambițios, chiar dacă el respectă poruncile lui Dumnezeu. Înainte de Postul cel Mare, Biserica ne cheamă să privim în noi înșine și să vedem starea de păcat în care ne aflăm și să strigăm cuvânt de pocăință lui Dumnezeu, cerându-i iertare, dar Biserica ne cheamă în mod deosebit să vedem dacă nu cumva, în inima noastră, se află un ocean de mândrie, de judecată la adresa celuilalt, de considerație că suntem drepți, spre deosebire de mulți din lumea aceasta, care sunt plini de păcate.
La final, după ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, credincioșii au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit și au ascultat cuvântul de învățătură rostit de ierarh în fața reședintei mitropolitane.
„Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului” sau perioada de pregătire pentru Postul Mare
Duminica de astăzi, numită a Vameșului și a Fariseului, marchează începutul Triodului – o perioadă liturgică de zece săptămâni, în care creștinul este îndemnat să se lepede de grijile lumești și să-și înfrumusețeze „cămara sufletului” pentru întâmpinarea praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Practic, acest timp special din anul bisericesc, pus sub semnul pocăinței, este un exercițiu spiritual ce le oferă credincioșilor ocazia să practice mai mult rugăciunea, să dobândească pacea inimii și să-și înalțe gândul și sufletul la Dumnezeu, la Sfintele Sale Pătimiri și la bucuria Învierii Domnului.
Începând din această zi, până pe 6 martie, Biserica noastră a rânduit o perioadă deosebită de pregătire duhovnicească, premergătoare Postului Sfintelor Paști, în care creștinii sunt îndrumați să urmeze învățăturile oferite de Mântuitorul în pildele rostite în cele patru duminici dinaintea Postului Mare. Următoarele duminici din Triod care sunt așezate înaintea Postului sunt: Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.
Vă invităm să vizionați și: