Luni, 7 Mai 2018
Flavius Popa

Luni, 7 mai 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dimpreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi. Anul aceasta s-au împlinit 25 de ani de la absolvirea primei promoții a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa alături de preoții absolvenți ai institutului teologic universitar ieșean i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toată binefacerea dar s-au rugat și pentru colegii și profesorii adormiți întru Domnul. Întâlnirea a continuat la Sala Coloanelor a facultății, unde părintele decan, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, și cadrele didactice ale instituției teologice le-au urat bun revenit și i-au felicitat pe cei care acum 25 de ani, în anul 1993, au absolvit la Iași. Printre foștii studenți ai facultății s-a numărat și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar dar și preoți slujitori în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iași.

„În toamna anului 1990 Facultatea de Teologie și-a redeschis porțile, primind pe studenții săi”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a adăugat un scurt cuvânt credincioșilor prezenți în catedrală, arătând faptul că astăzi s-au întâlnit primii absolveniți ai Facultății de Teologie din Iași: „Întâia promoție a acestei facultăți, care a mai funcționat pentru o scurtă perioadă de timp la jumătatea veacului al XIX-lea, dar care într-o vreme de mai multă libertate, în toamna anului 1990, și-a redeschis porțile, primind pe studenții moldoveni care făcuseră studii până atunci fie la București, fie la Sibiu, pentru că acestea erau singurele facultăți de teologie din Patriarhia Română. Această promoție s-a întrunit astăzi la Iași aducând mulțumire lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de cei mai mulți din absolvenții ei. Preoți cu multe vrednicii, unii dintre ei, profesori de teologie, de 25 de ani slujind facultatea din apropierea Sfintei Mitropolii, sau alte școli de teologie din Moldova. Apoi, preoții ce au lucrat sau lucrează în administrația bisericească, fiind slujitori devotați ai Bisericii și îndrumând preoții în fruntea cărora au stat mulți ani. Alții, slujitori cu mulți talanți dăruiți de Dumnezeu, aici la Iași sau în alte centre eparhiale, preoți care au construit biserici, unele adevărate catedrale”.

La întâlnirea din Sala Coloanelor, părintele Ion Vicovan, decanul instituției de învățământ, a adăugat un cuvânt de bun revenit foștilor studenți: „Ne bucurăm că ne vedem și ne revedem din noi aici. Au trecut anii, se vede pe chip, avem ce privi bun și frumos și slavă Domnului pentru toate acestea. Ne bucurăm de revederea dumneavoastră și mai cu seamă de realizările pe care Dumnezeu va ajutat să le aveți în acest interval”.

Facultatea de Teologie a fost una din facultățile fondatoare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

După prelegerea cadrelor didactice prezente la festivitate, părintele prof. dr. Gheorghe Popa a strigat catalogul promoției 1993, după rânduială. Facultatea de Teologie a fost una din facultățile fondatoare a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La inaugurarea Universităţii din Iaşi (26 octombrie 1860), Teologia a fost una dintre cele patru facultăţi fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În iulie 1990, cu prilejul instalării noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, IPS Daniel, actualul Patriarh al României, între obiectivele propuse l-a fixat şi pe acela de a redeschide Facultatea de Teologie. Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iaşi s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universităţii Cuza, facultate membră, cu drepturi şi obligaţii depline. Astăzi, facultatea formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcţii de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate nivelele de studiu: licență, master și doctorat. În prezent, institutul teologic numără în jur de 1000 de studenți.