Vineri, 5 Iunie 2020

Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară în perioada 5-30 iunie 2020 o campanie de strângere de fonduri pentru susținerea la studii a unui număr de 10 copii cu rezultate foarte bune la învățătură, din familii numeroase înscrise în Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii - Sf. Stelian.

Până în acest moment, în programul de burse sunt înscriși 30 de elevi și studenți care primesc lunar suma de 200 lei pentru asigurarea nevoilor de bază în educație (rechizite, îmbrăcăminte, taxă cămin, asigurare transport). Pentru anul școlar 2020-2021, Departamentul Pro Vita își propune să susțină încă 10 copii.

„Proiectul de susținere la studii este o șansă pentru acești copii pentru că primesc ajutor în construirea unui parcurs educațional și profesional luminos. Noi credem foarte mult în educație. Toți acești tineri sunt foarte buni, au talente deosebite și o dorință de a învăța. Tocmai aceste elemente ne-au determinat să ne aplecăm spre nevoile lor, încă din anul 2016, astfel încât eventualele dificultăți materiale să nu constituie un obstacol pentru dezvoltarea lor. Invităm pe toți cei care doresc să facă un bine și să pună temelie bună la viitorul acestor copii, să se alăture demersului nostru”, a declarat Sorina Topliceanu, referent al Departamentului Pro Vita.

Cum se poate ajuta?

  • Bursa de studiu - fiecare elev sau student primește din partea noastră o bursă de studiu în valoare de 200 de lei/lună pe parcursul anului școlar. Poți contribui la completarea unei burse sau o poți oferi integral.
  • Promovează - transmite mai departe inițiativa noastră. Poate cineva dintre prietenii tăi ar fi dispus să susțină un elev sau un student.
  • Donează:

RO08 CECE IS10 30RON 1014 342 - LEI

RO68 CECE IS10 C1EUR 1103 231 - EURO

COD SWIFT: CECERO, CEC BANK

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, CIF 5334656.

Persoana de contact: Sorina Topliceanu - 0753.472.067

email: departament.provita@mmb.ro

Cei 10 copii propuși pentru susținerea la studii sunt:

  1. Mădălina este în anul I la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Piatra Neamț, face parte dintr-o familie cu 13 copii. Pe perioada liceului a urmat cursurile de canto popular și acum urmează specializarea Pedagogie muzicală, din dorința de a oferi și altor copii oportunitatea de a-și descoperi talentul muzical. Ea spune despre școală: „îmi place școala fiindcă oricâte defecte ai avea, școala îți descoperă și calitățile. Mie mi-a descoperit vocea.”
  2. Petronela este în clasa a XI-a, face parte dintr-o familie cu 13 copii, este ajutorul de nădejde al mamei. Dorește să ajungă stewardesă. „Școala este ca un concurs: trebuie să ai întâi curajul să te înscrii, determinarea să participi, ca apoi să te poți bucura din plin de premii.”
  3. Teodora este studentă în anul II, face parte dintr-o familie cu 10 copii și este implicată în numeroase activități de voluntariat din cadrul facultății. Dorește să devină profesor de religie. „Am ales să fac voluntariat pentru că provin dintr-o familie cu 10 copii. Am fost și eu ajutată și îmi place să ajut și eu la rândul meu.”   
  4. Florentina este în clasa a VII-a, face parte dinitr-o familie cu 8 copii. Îi place fotbalul și a participat la diverse competiții sportive locale și județene. Dorește să urmeze liceul sportiv.
  5. Georgiana este elevă în clasa a X-a și face parte dintr-o familie cu 8 copii. În timpul anului școlar locuiește cu chirie împreună cu sora ei. Dorește să urmeze Facultatea de Litere. „Îmi place să merg la școală pentru că îmi oferă cele mai bune condiții pentru viitor.”
  6. Ioana este în clasa a VII-a, face parte dintr-o familie cu 9 copii și pe viitor dorește să aibă propria afacere, o spălătorie. Domnul Diriginte spune despre ea: „Atitudinea ei față de învățătură scoate în relief câteva trăsături definitorii: entuziasmul, conștiinciozitatea, pasiunea.” 
  7. Mădălina este elevă în clasa a XII-a, face parte dintr-o familie cu 8 copii și dorește să urme Facultatea de Chimie, de Medicină sau Farmacie. Doamna dirigintă o descrie ca fiind „o bună colegă, se implică în activitățile desfășurate în școală, mobilizând colegii, dar și în cele extrașcoalare”.
  8. Paula este elevă în clasa a IX-a și parcurge zilnic o distanță de 20 de km pentru a ajunge la școală. Face parte dintr-o familie cu 8 copii și, fiind cea mai mare dintre copii, o ajută pe mama sa la treburile casnice, având grijă și de frățiorii ei mai mici. Dorește să urmeze Facultatea de Drept pentru a deveni avocat. „Îmi place să învăț pentru viitorul meu, pentru a-mi forma o familie și pentru lucrurile imprevizibile din această viață.”
  9. Manuela este în clasa a XII-a și parcurge zilnic o distanță de 20 de km pentru a ajunge la școală. Părinții sunt plecați în străinătate și ea are grijă de frații și surorile mai mici. Dorește să urmeze Facultatea de Litere. Doamna dirigintă o descrie astfel „Manuela este o bună colegă, o fire mereu optimistă care reușește în cele mai delicate momente să insufle încredere colectivului din care face parte. Dă dovadă de empatie, este serioasă și răspunde cu promptitudine la toate activitățile propuse”.
  10. Veronica este în clasa a XII-a, face parte dintr-o familie cu 8 copii și dorește să urmeze Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Doamna dirigintă o recomandă ca fiind „o elevă inteligentă, spontană, cu o mare putere de muncă. Învață foarte bine.”

Mai multe detalii despre acest proiect sau despre activitatea Departamentului Pro Vita puteți găsi pe pagina de facebook Pro Vita Iași.