Luni, 28 Octombrie 2024

La sediul Protopopiatului Iași II s-a desfășurat pe data de 23 octombrie o întâlnire de tip training catehetic sub îndrumarea părintelui Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, și a coordonatorilor pentru cateheză: preoții Cristian Vasile și Ciprian Nani din cadrul Protopopiatului Iași I și preotul Iulian Vornicu din cadrul Protopopiatului Iași II.

Direcții de catehizare la nivel de protopopiat

La activitate au participat aproximativ treizeci de preoți din cele două protopopiate, reușind să aducă în discuție și să dezbată diferite teme catehetice. Această întâlnire a fost atent pregătită prin completarea de către participanți a unui chestionar din care să reiasă nevoile de catehizare a parohiilor pe care le coordonează. Rezultatele acestui chestionar au fost analizate de către membrii Biroului de Catehizare într-o ședință de lucru desfășurată la biserica „Sfântul Haralambie” din Iași, Protopopiatul Iași I, în data de 10 octombrie 2024.

Părintele Cristian Vasile a prezentat câteva experiențe practice care să ghideze pentru realizarea unui program catehetic care să răspundă nevoilor credincioșilor și să fie susținut într-un timp care să permită participrea mai multor credincioși și într-o formă atractivă.

Sesiuni de lucru

Lucrările s-au desfășurat pe trei sesiuni, urmărindu-se identificarea unei direcții de catehizare pentru anul 2025, care să fie implementată în fiecare dintre cele două protopopiate. Stabilirea unor conținuturi care să se regăsească în cateheze, în momente și activități catehetice desfășurate de parohiile care vor face parte din acest proiect. Preoții prezenți din Protopopiatul Iași I și-au ales ca direcție de catehizare explicarea și înțelegerea folosului Proscomidiei, iar cei din Protopopiatul Iași II aprofundarea Tainei Spovedaniei.

Elementul de noutate al întâlnirii a constat în identificarea rezultatelor obținute de către preoții prezenți în urma activităților catehetice desfășurate în parohie și aprofundarea modalităților în care pot fi urmărite în proiectarea activităților catehetice comportamentele (competențele) care să fie dobândite de către credincioși. Părintele inspector Bogdan Racu, pornind de la cuvintele Scripturii care redau cuvintele dialogului Mântuitorului cu învățătorul de lege „Ce este scris în Lege? Cum citești? (...) Mergi și fă și tu asemenea!” (Luca 10,26; 37), a arătat că există o apropiere treptată de învățătura de credință: „S-a observat că cel mai adesea activitățile catehetice se rezumă la transmiterea unor informații privitoare la învățătura de credință, care însă pot fi aprofundate pentru o profundă înțelegere și identificarea unor modalități practice de trăire a lor”.

Această sesiune a beneficiat de o expunere intuitivă, exerciții de aplicare și o prezentare Power Point care a explicat celor prezenți importanța competențelor în proiectarea, desfășurarea și evaluarea actului catehetic.

Activitate catehetică centrată pe rezultate

Părintele Ciprian Nani a explicat importanța competențelor de cunoaștere, înțelegere, aplicare, analiză, evaluare și inovare, în sensul aplicării textului Evangheliei la contextul în care trăim. Părintele a propus urmărirea pe cele șase direcții menționate a unor rezultate concrete obținute în parohii în urma desfășurării proiectelor catehetice.

Părintele Iulian Vornicu a oferit un model de titlu de cateheză, a descris două momente și o activitate catehetică. A accentuat în mod deosebit impactul pe care îl au momentele catehetice în care preotul iese din sfera monologului și implică credincioși cu experiență în trăirea credinței care să exemplifice modul corect de comportament în Biserică.

Impresiile participanților

„Activitatea a fost deosebit de dinamică, implicarea preoților participanți în discuțiile din sesiunile de lucru a scos la iveală un vădit interes pentru activitatea catehetică. Propunerile participanților au fost rezultatul unor nevoi identificate în activitatea pastoral-misionară din parohii, iar așezarea lor pe hârtie și constituirea lor în viitoarele cateheze sau activități catehetice, cred că va aduce activitatea preoților și mai aproape de firescul slujirii preoțești care implică, pe lângă slujirea sfințitoare și slujirea învățătorească”, a reliefat părintele Cătălin Fotache (Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” Țicău, Iași, Protopopiatul Iași 1).

„Pentru mine ca preot debutant este o șansă perfectă prin care îmi pot îmbogăți cunoștințele. În același timp este o oportunitate de a mă întâlni cu preoți care au deja experiența organizării și desfășurării catehezelor, iar întâlnirea cu ei îmi ușurează munca. Am luat cunoștință de strategii prin care cateheza să fie accesibilă și am împărtășit idei, momente și activități legate de cele două teme care ne preocupă pe toți în mod special și anume: Proscomidia și Spovedania. Lucrul în echipă a fost unul dintre momentele care mi-a plăcut cel mai mult deoarece ne-a unit și ne-a ajutat să ne cunoaștem”, a concluzionat părintele Alexandru Stanciu (Parohia „Sfinții Arhangheli”, Podolenii de Sus, Protopopiatul Iași 2).

(Pr. Iulian Andrei, Parohia Bohotin, Protopopiatul Iași 2)