În data de 1 aprilie, în cadrul Centrelor sociale de zi „Sfȃntul Stelian” și „Sfȃnta Marina” din Iași, s-a desfășurat Proiectul social-filantropic și cultural „Cumpără un îngeraș și răsplătește un copilaș!”.
Proiectul reprezintă o inițiativă a studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, anul I, dar și a studentului Alin Ardeleanu care este în anul I la Masterul „Familia Creștină Contemporană”, coordonat de maica profesor Polixenia Nistor.
În deschiderea evenimentului, studenții au făcut cunoștință cu beneficiarii centrelor sociale, prin intermediul unor activități de cunoaștere reciprocă. Activitatea a constat în realizarea unui atelier de terapie ocupațională lucrativă cu copilașii centrelor sociale de zi „Sfȃntul Stelian” și „Sfȃnta Marina” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”, prin realizarea unor îngerași creați de copilași și studenți, care vor fi folosiți într-o campanie de fundraising. La finalul proiectului nostru, copilașii vor avea parte de un program cultural în cadrul Teatrului „Luceafărul” din Iași.
În calitate de viitori asistenți sociali, Proiectul social-filantropic și cultural „Cumpără un îngeraș și răsplătește un copilaș”, pe care l-am realizat împreună, ne-a ajutat să ne dăm seama cât de importantă este comunicarea și relaționarea într-o echipă și cât de multe lucruri frumoase le putem aduce beneficiarilor dacă ne implicăm și facem tot ce ne stă în putință pentru a ne îndeplini misiunea. Prin intermediul acestei experiențe, am învățat cum să interacționăm cu beneficiarii și să indentificăm valoarea fiecărui beneficiar pe care o poartă în persoana lui. Fiecare dintre beneficiari are un caracter și o valoare unde noi, ca și viitori asistenți sociali, trebuie să o identificam, să o facem să crească, apoi să o valorificăm în societate. Scopul acestui proiect a fost acela de a crea o legătură strânsă și benefică între copii și studenții , de a lucra împreună frumos și rodnic și de a pune un zȃmbet pe fata copiilor.
Grămadă - Huțanu Ovidiu-Nicușor, student la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”, specializarea Asistență Socială și coordonator al proiectului, cu emoție, a afirmat: Prin activitatea desfășurată la Centrul social de zi «Sfȃntul Stelian» și «Sfȃnta Marina» am reușit să ne atingem cu succes obiectivele propuse. Copii au fost deschiși la invitația noastră de a lucra împreună și de a ne bucura de momente frumoase. Gingășia lor și entuziasmul au fost punctele forte ale copiilor, puncte care au dus la buna desfășurare a activității. Mă bucur că am avut ocazia de a lucra cu astfel de copii.
Petronela Vîrlan, studentă la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, cu multă bucurie ne-a mărturisit că activitatea susținută alături de copilașii Centrului social de zi «Sfȃntul Stelian» și «Sfȃnta Marina» din Iași a fost una foarte specială. Am retrăit anii copilăriei atunci când am realizat alături de ei felicitările și îngerașii. N-ai cum să nu-i îndrăgești pe copii, datorită gingășiei și inocenței lor, dar și a curiozității și interesului cu care au tratat toată activitatea.
Buzdugan Camelia Florența, studentă la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, a adăugat că activitatea a fost una extrem de frumoasă și impresionată ,deoarece copii au răspuns afirmativ și fiecare copilaș și-a realizat propriul îngeraș cu foarte multă dragoste și dorință ca fiecăruia să îi iasă îngerașul cât mai frumos și perfect. Pentru mine a fost un mediu de poveste de unde am primit o lecție de iubire îngerească și am realizat că uneori copii sunt mult mai responsabili și receptivi decât adulții.
Ardeleanu Alin ne-a transmis: M-am bucurat enorm să fac parte din acest proiect și să pot lucra alături de colegii mei de la secția de Asistență Socială anul I din cadrul Facultății de Teologie! Activitatea de la Centrul Social «Sfântul Stelian» a fost una foarte frumoasă; m-a impresionat receptivitatea copiilor dar și dragostea cu care ne-au primit. Am putut în acest fel să iau contact direct cu beneficiarii activității noastre și să putem să ne cunoaștem, dar și împrieteni. Le mulțumesc colegilor mei de profesionalismul de care au dat dovadă și de munca depusă, iar domnișoarelor de la centru de primirea noastră și ajutorul oferit.
Activitățile de lucru manual sunt unele dintre cele mai apreciate de copii din centrele noastre. Am numit în trecut aceste activități ca fiind «Atelierul mâinilor dibace», iar propunerea studenților teologi a fost o reală provocare și o înnoire pentru noi. Practic, de data aceasta s-a îmbinat utilul cu plăcutul: lucrul manual, socializarea și legarea de noi prietenii între studenți și beneficiari - toate în scopul creării unei experiențe inedite de care micuții noștri nu au mai avut parte, și anume participarea la o piesă de teatru din poziția de spectator. Ideea proiectului ne depășește barierele prin faptul că de data aceasta, copii își pot cunoaște binefăcători și pot stabili cu ei relații durabile de atașament și recunoștință, ne-a declarat asistentul social Narcisa-Andreea Găină, coordonatorul Centrului social de zi „Sfȃntul Stelian”.
Copilașii au fost foarte dedicați activității și au format o echipă frumoasă împreună cu studenții. Această activitate a avut un impact deosebit asupra copilașilor, dar bucuria mai mare va fi când vor viziona o piesă de teatru, având în vedere faptul că mulți dintre ei nu au vizionat niciodată, ne-a declarat asistentul social Andreea Axinte, coordonatorul Centrul social de zi „Sfȃnta Marina".
Mulțumim și sponsorilor noștri: Parohia „Adormirea Macii Domnului” Brătești și Parohiei „Sfȃntul Nicolae” - Flămȃnzi.