În data de 14 decembrie, la Penitenciarul Iași s-a desfășurat evenimentul „Bucuria Crăciunului în mediul corecțional”, organizat de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, reprezentată de conf. dr. Maria-Marinela Mihăilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, reprezentată de lect. univ. dr. Polixenia Nistor și asist. drd. Oana-Andreea Neagu și Penitenciarul Iași, Serviciul de Asistență Psihosocială.
Printre participanți s-au numărat studenți de Asistență Socială din cadrul celor două facultăți ieșene, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, 20 de persoane deținute în regim deschis și semideschis și specialiști din domeniul asistenței psihosociale din cadrul penitenciarului.
Evenimentul a fost dedicat Sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos, praznicul Crăciunului, moment de comuniune și împărtășire a bucuriei, în mod reciproc și non-discriminatoriu. Astfel, studenții celor două instituții de învățământ universitar au vestit bucuria Nașterii Domnului prin colind, atât personalului din cadrul Penitenciarului Iași, cât și celor douăzeci de deținuți selecționați pentru a participa la acest eveniment.
În cadrul acestei interacțiuni sociale s-au oferit daruri persoanelor deținute în regim deschis și semideschis, ca simbol al dăruirii, a acceptării necondiționate și a respectării drepturilor omului. De asemenea, o parte dintre studenți au ajuns și în cadrul secției de maximă siguranță pentru a împărți daruri, vestind în felul acesta, Nașterea Domnului chiar și în acest mediu auster și întunecat.
Atmosfera care a guvernat pe parcursul activității a fost una de emoție și bucurie, de acceptare și iubire, bucuria sărbătorii reușind să se strecoare în inimile tuturor, lucru care s-a putut citi pe chipurile luminoase ale tuturor participanților. Ce altă sărbătoare este despre bucuria de a fi împreună, dacă nu Crăciunul? Căldura din case și podoabele de pretutindeni fiind transferate și în suflet prin colind, daruri, respect și bucurie. Acest lucru s-a dorit a fi realizat în cadrul acestei activități, care a urmărit aducerea luminii și la persoanele din mediul corecțional.
Emoția a cuprins toate sufletele prezente și le-a unit făcându-le să fie un întreg, măcar pentru o scurtă perioadă, o pregustare a Sărbătorii Crăciunului. Dialogul a fost spontan și sincer, cele două categorii colindându-se reciproc, devenind un glas și o inimă, uitând pentru câteva momente timpul și spațiul, simțind doar bucurie, unitate și speranță.
Unul dintre profesorii coordonatori din cadrul proiectului menționează:
„Activitatea se înscrie în tradiția colaborării dintre facultățile noastre, Secția Asistență Socială – și Penitenciarul Iași, înca de acum 10 -12 ani luând amploare în ultimii ani, prin frumusețea colindelor interperetate de către studenți și profesorii coordonatori.
Practic, această dăruire sufletească a studenților, care prin intermediul colindelor deschid nu numai porțile penitenciarului, ci și inimile persoanelor private de libertate (dar și a personalului care lucrează aici) se integrează în cadrul activităților privind individualizarea executării pedepsei cu închisoarea din perspectiva psihosocială și educațională împletită cu cea cultural-religioasă.
Pentru studenții-voluntari, în cadrul acestui tip de activitate, dincolo de curiozitatea vizitării mediului corecțional, se manifestă o motivație intrinsecă legată de realizarea observațiilor științifice utile în cadrul activităților didactice la discipline precum criminologia, victimologia sau asistența socială a persoanelor care comit fapte penale, respectiv infracțiuni.
În acest sens, proiectul Bucuria Craciunului în mediul corecțional se înscrie în cadrul activităților de pregătire pentru liberare și asistența post-penală (ulterioară liberării la termen sau condiționată), aceste teme fiind abordate de către studenți și masteranzi în cadrul părții aplicative a lucrării de licență sau disertației.
În cazul majorității studenților, programul de colinde desfășurat în mediul penitenciar reprezintă un prilej de a veni în contact (pentru prima oara, în cazul multor studenți) cu grupul persoanelor private de libertate, dintre care ulterior, vor fi selectați subiecții microcercetărilor academice.
Practic, în urma realizării „grupului de intâlnire”: studenți - persoane private de libertate - specialiști în asistența psihosocială și educațională, atitudinea studenților față de mediul corecțional se modulează în funcție de semnificația acordată profesiei de „asistent social în penitenciar”. Astfel încât, dacă unii studenți resping categoric posibilitatea de a profesa în mediul penitenciar, alții dimpotrivă sunt motivați (și prin forța modelului!) să persevereze în realizarea activităților didactice specifice, care să-i legitimeze pentru înscrierea la un eventual concurs.
Astfel, în multe cazuri auzim studenții care remarcă următoarele: „îmi doresc foarte mult să lucrez în asistența socială penitenciară și voi persevera în acest sens”, ceea ce este îmbucurător, nu numai pentru profesori, ci și pentru specialiștii din mediul penitenciar, care manifestă o deschidere deosebită de a realiza transferul de competențe practice în domeniul corecțional”. (Conf. dr. Maria Sandu (Mihăilă), Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice, Iași)
Aceste simțăminte le regăsim și în mărturiile unora dintre studenții implicați în activitate:
„A fost ceva inedit pentru mine. A fost o bucurie să vestim Nașterea Domnului Iisus Hristos și în penitenciar și pentru această categorie de persoane aflată în nevoie. S-a simțit totuși și o stare de apăsare, dat fiind locul. Mi-a părut rău pentru aceste suflete închise, care nu vor putea sărbători Crăciunul alături de familiile lor, în casele lor”. (Stupinean Lucia - Monahia Lavrentia, studentă în anul III la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iași -specializarea Asistență Socială)
„A fost ceva extraordinar! Nu mi-am imaginat că mă va emoționa atât de profund această activitate. Pe chipurile persoanelor deținute am putut citi emoția, unii aveau chiar lacrimi în ochi. Când aceștia au cântat colinde, au cântat cu tot sufletul, cu tot dorul și durerea care sălășluia în sufletele lor.”(Lazanu Magdalena, studentă în anul III la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”- Iași, specializarea Asistență Socială)
„Primul sentiment pe care îl pot descrie este acela de recunoștință, că alături de colegii mei am putut oferi câteva clipe de speranță și armonie deținuților din cadrul Penitenciarului de maximă siguranță. M-am bucurat să am ocazia de a vedea și asculta povestea de viață a unor persoane care speră că într-o zi vor putea lua totul de la capăt și vor primi o șansă de a arăta că pot deveni niște oameni mai buni”.(Ioana Țurea, studentă în anul III la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași, specializarea Asistență Socială)
Aducem alese mulțumiri Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultății Filosofie și Științe Social-Politice – reprezentată de conf. dr. Maria-Marinela Mihăilă, Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” – reprezentată de lect. univ. dr. Polixenia Nistor și asist. drd. Oana-Andreea Neagu și Penitenciarului Iași, Serviciul de Asistență Psihosocială pentru că au făcut ca această activitate unică să fie posibilă.
(Lazanu Magdalena, studentă în anul III la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași, specializarea Asistență Socială)