În perioada 1-15 mai 2017, în parohiile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“- Chişcăreni şi „Sfântul Apostol Andrei“ - Satu Nou, ambele din Protopopiatul Săveni, s-a desfăşurat, la iniţiativa preotului paroh Vasile Viorel Florea, proiectul misionar-pastoral „Cupa de lumină“, manifestare dedicată activităţilor cu tinerii din parohie.
Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a oferi tinerilor bucuria de a fi în unitate în împlinirea gândului celui bun şi de a pune în valoare calităţile tinerilor, ce au nevoie de încurajare şi reper duhovnicesc.
Duminică, 7 mai, a fost organizat concursul „Cupa biciclistului“, acţiune ce s-a desfăşurat în colaborare cu Poliţia Rutieră. Traseul ales a fost de la biserica din Satu Nou până în Chişcăreni. Cei 30 de concurenţi, organizaţi pe grupe, au oferit un adevărat exerciţiu de forţă şi sănătate. La acest concurs, primii cinci câştigători au fost premiaţi în cupe şi medalii şi au primit şi premii în bani, premiul I fiind de 100 de lei.
Etapa a II-a s-a intitulat „Cupa pescarului“. Copiii parohiei au pescuit timp de trei ore, iar câştigătorul a fost desemnat ca urmare a numărului de peşti prinşi. De asemenea, la această etapă ce a avut în vedere abilităţile practice, cât şi testarea răbdării tinerilor au existat premii în trofee şi bani.
Etapă a III-a s-a intitulat „Cupa şahistului“. La această etapă s-au înscris mulţi tineri ce au avut de ales între şah şi car, două sporturi ce antrenează inteligenţa minţii şi răbdarea. Ca şi la celelalte două etape, câştigătorii au fost premiaţi cu trofee personalizate şi bani.
Tot în cadrul proiectului, preotul Vasile Viorel, ajutat de tânăra actriţă Malina A., a întemeiat în Parohia Chişcăreni o trupă de teatru cu numele „ArtMimesis“. Scopul înfiinţării acestei trupe de teatru este în strânsă legătură cu scopul proiectului, acela de a uni tinerii atât în activităţi creative şi frumoase, cât şi în gânduri bune.
„Prin proiectul misionar-pastoral «Cupa de lumină», ne -am dorit să încurajăm copiii la activităţi potrivite vârstei lor, spre o bună formare duhovnicească şi socială. Alături de părinţi, şi noi, preoţii, suntem datori să oferim tinerilor modele şi căi spre o viaţă binecuvântată, perspective de a fi fericiţi şi de a împărtăşi şi altora bucurii“, a declarat pr. Vasile Viorel Florea.
Proiectul a adus şi o bucurie duhovnicească tinerilor prin acţiunea „Tombola micului creştin“. În cadrul acestei tombole, copiii ce participă la Sfânta Liturghie introduc la sfârşitul slujbei un bileţel cu numele lor în tombolă, ca la data extragerii primele cinci nume extrase să primească premii care să le aducă aminte că Biserica oferă credincioşilor doar motive de bucurie. Proiectul s-a încheiat în lumina bucuriei: tinerii s-au adunat la casă parohială şi alături de părintele Vasile Viorel şi doamna preoteasă au pregătit o tochitură moldovenească, după care au depănat amintiri la un foc de tabără.