ROD – spațiul creativ și de învățare din Piatra Neamț a atras atenția experților europeni prin transformarea inovatoare a unei foste centrale termice. Proiectul ROD a fost prezentat ca exemplu de bună practică la o conferință internațională organizată de Inițiativa Urbană Europeană în Limerick, Irlanda, în perioada 12-13 noiembrie.
Recunoașterea internațională a venit în contextul unui eveniment dedicat dezvoltării urbane, la care au participat reprezentanți din 31 de municipalități irlandeze. ROD a fost selectat ca unul dintre cele patru proiecte din Europa, demonstrând că și orașele mai mici pot deveni modele de inovație și colaborare comunitară. Conferința face parte din programul THRIVE, care sprijină renovarea clădirilor de patrimoniu din centrele orașelor și a fost organizată în colaborare cu Adunările Regionale Irlandeze și Comisia Europeană.
Reprezentații celor 31 de municipalități au participat în cele 2 zile la discuții, conferințe si ateliere pentru a identifica si replica proiecte care au integrat cu succes cele 3 concepte: frumosul, sustenabilitatea și comunitatea.
În prima dintre cel două zile, au fost conferințe și discursuri la care au participat peste 120 de participanți. În aceasta zi ROD a avut un stand de prezentare în cadrul expoziției de proiecte din Europa. Valentin Țox, reprezentatul ROD a răspuns întrebărilor și curiozităților participanților. În a doua parte a zilei, au fost vizitate 4 proiecte locale de regenerare urbană care erau în diferite stadii de dezvoltare. Aceasta a inclus și vizitarea catedralei Sfânta Maria care a fost construită în 1168.
În cea de-a doua zi a fost organizata o conferință despre instrumente de evaluare a proiectelor din perspectiva celor trei principii și au fost susținute 4 ateliere interactive cu proiecte din Europa.
Valentin Țoc a susținut un atelier interactiv despre ROD în fața reprezentanților autorităților publice din Irlanda. Atelierul a detaliat conceptul unic al proiectului din Piatr Neamț, demonstrând modul creativ și atractiv prin care sunt înglobate cele 3 principii: frumosul, sustenabilitatea și comunitatea. Acestea se regăsesc în fiecare încăpere din clădire și, mai ales, în fiecare proiect și eveniment inițiat și organizat de ROD. A fost prezentată modalitatea de implementare a proiectului și pilonii principali pe care se fundamentează, precum și discuții și recomandări despre implementarea în orașele Irlandeze. Participanții au detaliat că le-a plăcut la ROD abordarea umană din activități și faptul că întreg concepul este viu și cu sens pentru fiecare activitate sau proiect organizat.
„Ne-am bucurat să ducem mai departe informația și să ajutăm comunitățile să se dezvolte în jurul unui proiect cu sens, orientat către natural, firesc și cu inimă bună. Dacă va fi sau nu implementat un proiect similar in Irlanda este o chestiune de timp, ceea ce este important însă este faptul că am atras atenția că în clădiri renovate trebuie să se dezvolte inițiative orientate către creșterea oamenilor. Am transformat o centrală de cartier neutilizată într-un spațiu vibrant pentru comunitate. Dintr-un loc care încălzea zidurile unui cartier într-un loc care încălzește inimile din comunitate. Ne bucurăm că ROD a fost remarcat ca exemplu de bună practică. Face parte din misiunea noastră să ajutăm comunități să dezvolte Rod”, explică Ana-Maria Țoc, manager ROD.
Designul interior folosește culori inspirate din natură și un sistem de iluminat care creează o atmosferă caldă, primitoare și odihnitoare. Mobilierul și decorațiunile, create de echipa ROD și realizate de artizani locali, completează viziunea sustenabilă și comunitară a proiectului. Sunt 8 încăperi și fiecare a fost concepută împreună cu voluntarii și prietenii ROD, ținând cont de pasiunile acestora, dar și de nevoile celor care vor folosi acele spații.
ROD este un proiect al Protopopiatului Piatra Neamț și inițiază și organizează periodic numeroase inițiative și proiecte comunitare printre care Școala de fapte bune, Programul de Voluntariat, Proiectul Poartă către sat, Roditor, Festivalul Oameni pe Hogaș și seria de ateliere experiențiale pentru toate vârstele.
Proiectul se remarcă prin abordarea sa colaborativă, care, pe parcursul dezvoltării a integrat discuții, contribuție și implicare a autorităților locale prin Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț și Consiliul Local Piatra Neamț, a mediului de afaceri, elevi și profesori, voluntari, copii și părinții lor, creatori și creativi, artiști și membri ai comunității locale.