În a doua zi prilejuită de evenimentele legate de hramul Sfintei Preacuvioase Parascheva, vineri, 12 octombrie 2018, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, printre care aflându-se și 16 clerici din Republica Moldova. Sute de credincioși veniți special să asiste la sfintele slujbe sau aflați în tranzit, închinându-se la sfintele moaște depuse în curtea Ansamblului Mitropolitan, s-au rugat împreună cu preoții slujitori, împărtășindu-se spre final cu Sfintele Taine.
Cea de-a doua zi dedicată manifestărilor hramului Sfintei Parascheva de la Iași a început la ora 7.00 cu săvârșirea la Catedrala Mitropolitană a Miezonopticii și a Ceasurilor de către părinții slujitori ai catedralei, iar începând cu ora 9.00 , a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături slujind un impresionant număr de preoți și diaconi, printre ei aflându-se 16 preoți din cele trei eparhii al Patriarhiei Române din Republica Moldova. Sute de pelerini au participat la sfintele slujbe, venind în mod special să asiste la Sfânta Liturghie ori aflați în trecere, după ce s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva și la cele ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaternia. Spre finalul slujbei, credincioșii au fost împărtășiți de către Episcopul Hușilor cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache.
„Toți cei care suntem botezați în numele Preasfintei Treimi avem această vocație să devenim sfinți”
În predica rostită credincioșilor prezenți în sfântul locaș, ierarhul arată că omul este într-o chemare sfântă de a deveni sfânt, de a avea un suflet frumos: „Avem în suflet fiecare dintre noi harul și puterea pe care ne-o dă Dumnezeu ori de câte ori participăm la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Venim la biserică, venim să îi căutăm pe sfinți pentru că vrem să fim oameni frumoși la suflet. Lumea în care trăim noi, din nefericire, este desfigurată din punct de vedere spiritual. Este o lume care abdică de la valorile Evangheliei lui Hristos. De aceea, noi, cei care îl iubim pe Dumnezeu, iubim Biserica Lui, îi iubim pe sfinții lui Dumnezeu, suntem chemați să ne facem sufletul frumos. Cred că acest lucru ne învață sfinții. Ori de câte ori noi venim ca să ne închinăm, să îi cinstim așa cum se cuvine, aflăm că această chemare a fiecărui om este sfințenia. Toți cei care suntem botezați în numele Preasfintei Treimi avem această vocație să devenim sfinți. Sfințenia nu este apanajul unor oameni care s-au nevoit foarte mult sau a unor oameni care și-au luat în serios datoria lor de creștini. Sfințenia este pentru noi toți, pentru fiecare din cei care încercăm după putințele noastre, să ne apropiem de Dumnezeu”.
De la ora 18.00 începe Procesiunea „Calea Sfinților”
Evenimentele legate de hram vor continua în această după amiază, astfel începând cu ora 17.00 se va oficia Paraclisul Sfintei Parascheva în catedrala ieșeană, urmând ca de la ora 19.00 să aibă loc Pelerinajul „Calea Sfinților”, sfintele moaște fiind purtate în procesiune prin centrul municipiului Iași pe următorul traseu: se va ieși pe poarta de lângă Casa Nicodim – Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. De la ora 21.00 se va oficia Slujba Privegherii în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, în anul 1996, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Basileus.