Marți, 13 martie 2018, în Paraclisul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, dimpreună cu preoţii profesori şi studenţii instituţiei de învăţământ.
Din soborul slujitor au făcut parte părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie, şi părintele Marcel Cojocaru, spiritualul instituţiei de învăţământ. Spre finalul Sfintei Liturghii, PS Ignatie le-a ţinut studenţilor şi profesorilor prezenţi în capela facultăţii un cuvânt de învăţătură: „Sfânta Împărtăşanie este întâlnirea noastră cu Hristos cel înviat. Este starea de bucurie, starea de nuntă, de logodnă a sufletului atunci când îl aşteaptă o zi întreagă pe Hristos. Şi ziua de duminică, ziua Domnului, era ziua prin excelenţă de împărtăşire a primilor creştini cu Trupul şi Sângele Domnului. De asemenea, dacă am înţelege cu adevărat ce înseamnă postul, ca pelerinaj al sufletului înspre învierea lui Hristos, ca formă de aşteptare a lui Hristos cel înviat, ca întâlnire cu Hristos, am înţelege într-adevăr rostul postului. Acesta nu trebuie să devină un scop în sine, spre exemplu, postesc negru, timp de mai multe zile, dar nici măcar nu mă gândesc să mă împărtăşesc. Este o formă de secularizare din interior asupra a ceea ce înseamnă postul şi semnificaţia lui. Dacă nu avem o înţelegere dreaptă asupra a ceea ce înseamnă Sfânta Împărtăşanie, ca cea care ne îndumnezeieşte pe noi, ca fiind ziua noastră de sărbătoare, a sufletului nostru, drept starea de aşteptare a lui Hristos cel înviat, nu vom înţelege de ce Sfânta Liturghie de astăzi ar trebui să se săvârşească seara, nu dimineaţa. Primii creştini luau de duminică Sfânta Împărtăşanie acasă şi primeau Sfintele Taine în zilele de rând, după o zi de post negru, ca o formă de întărire. Împărtăşindu-se seara şi înmulţindu-se numărul creştinilor, acest ritual de împărtaşanie a fost solemnizat, transformându-se în ceea ce numim noi astăzi Liturghia de seară“.
Totodată, părintele decan Ion Vicovan a adresat chiriarhului câteva cuvinte de mulţumire pentru slujba sărvârşită: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această binecuvântată zi şi aducem smerită mulţumire Preasfinţiei Voastre pentru cea dintâi vizită, pentru împreuna-slujire şi rugăciune, într-o perioadă specială, înainte de Învierea Domnului. Vă mulţumim că aţi acceptat această invitaţie!“.
La final, după ce credincioşii prezenţi au primit binecuvântarea chiriarhului, Preasfinţitul Părinte Ignatie a avut o întâlnire la care au participat studenţii fii duhovniceşti ai Eparhiei Huşilor.