Sute de tineri și studenți s-au adunat marți, 20 martie 2018, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Univeristății „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la conferința „Bunătatea – virtutea uitată a creștinilor” susținută de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord.
Preasfinția Sa a reliefat în prelegere câteva aspecte cu privire la bunătate: „Ne punem întrebarea dacă răcește iubirea, dispare și bunătatea? Răspunsul ni-l dă Sfântul Apostol Pavel: «Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare». Dacă nu este plină de bunătate, nu este dragoste, iar îndelungă-răbdarea se alătură întotdeauna bunătății, după cum vedem într-o altă epistolă a Sfântului Apostol: «Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea». Poate vă întrebați «ce înseamnă să fii bun?». Răspunsul îl găsim în câteva expresii foarte frumoase și adânci pe care le-am primit de la înaintașii noștri despre această virtute a bunătății. În popor se spune «acest om este bun ca pâinea caldă». Această trimitere are și conotații euharistice. Dacă ești bun, ești bun în Dumnezeu, iar dacă ești ca pâinea caldă, aceasta este cea pe care o primești în Sfânta Liturghie, Pâinea Vieții, Trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Poporul îl mai numea «om de inimă» sau «omul lui Dumnezeu», fiindcă cine este bun, este asemenea lui Dumnezeu. Tot din popor avem expresia cea mai caldă cu care noi ne numim strămoșii: «bunel» sau «bunici». În alte limbi nu există această nuanță, această rădăcină a cuvântului «bun». De ce oare? Pentru că strămoșii nu pot fii decât buni! Cei care sunt răi nu pot lăsa urme, nu pot lăsa o moștenire, pe când strămoșii, ne transmit întotdeauna o moștenire binecuvântată.”
„Cuviosul Isidor ne spune să fim în «simplitatea cea cu pricepere»”
De asemenea, ierarhul a vorbit tinerilor despre milostenie și despre modul în care noi trebuie să o facem: „Milostenia trebuie să o împletim cu rugăciunea, mai ales în această perioadă a postului. Sfinții Părinți ne spun că rugăciunea ne duce până la poarta Raiului însă milostenia ne trece dincolo de poarta Raiului. Trebuie să avem o inimă bună. Ca să fim mai buni nu trebuie decât să fim așa cum ne spune Cuviosul Isidor, să fim în «simplitatea cea cu pricepere». În acest veac trufaș ne lipsește această «simplitate cu pricepere» de a face bunătate, de a da celui ce nu are ceea ce nouă ne prisosește, de a nu trece cu vederea atunci când suntem puternici, de a spune un cuvânt bun sau de a asculta pe aproapele nostru când are o părere sau un necaz și caută un umăr odihnitor.
După prelegerea sa, Preasfințitul Părinte Macarie a răspuns întrebărilor venite din partea publicului. Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iași, în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) - filiala Iași, făcând parte din seria conferințelor dedicate Postului Mare. Următoarea activitate va avea loc joi, 22 martie, la ora 18.30 în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, unde părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană va vorbi celor prezenți despre „Procesul lui Iisus – radiografia mântuirii noastre”, intrarea fiind liberă.