Sâmbătă dimineață, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Românești, Protopopiatul Hârlău, județul Iași. Momentul a marcat aniversarea a 100 de ani de la sfințirea sfântului lăcaș.
Numeroși credincioși din comuna ieșeană Românești, dimpreună cu reprezentanții instituțiilor locale, au luat parte în această dimineață la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Slujba de astăzi a fost săvârșită și cu prilejul celebrării a 100 de ani de la sfințirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, care a fost târnosită în data de 20 iulie 1924 de către Episcopul Cosma Petrovici, fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, ales ulterior Episcop al Dunării de Jos.
În cuvântul său rostit către cei prezenți, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a arătat că trebuie să vedem viața Sfântului Dimitrie ca un semn al lucrării lui Dumnezeu în istorie:
Așa cum vedem și în viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care el însuși a suferit o prigoană înfricoșătoare, probabil mărturia lui și cuvântul lui și viața lui sfântă ar fi ajuns prea puțin cunoscute până în zilele noastre, dar prin această împotrivire înfricoșătoare, prin aceste chinuri pe care le-a dus în închisoare, prin cuvântul prin care l-a însuflețit pe ucenicul său Nestor și prin curajul și înțelepciunea cu care a îndurat chinurile, viața lui rămâne uimitoare până în zilele noastre și rămâne un semn al lucrării lui Dumnezeu în istorie și în viața omului care se unește cu El. De aceea privim la ei cu luarea aminte, de aceea săvârșesc minuni, de aceea încă din timpul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie avem mărturia cinstirii sfintelor moaște, când ucenicul său a înmuiat haina în sângele său de martir, iar cu haina aceea s-au făcut tămăduiri și exorcizări, eliberări ale oamenilor care au posedați de duhuri necurate.Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit și astăzi nu numai în Biserica Ortodoxă din România sau din Grecia, ci în Biserica de pretutindeni pentru că moaștele lui și astăzi izvorăsc mir, și astăzi sunt făcătoare de minuni, pentru că Domnul a pus ca un semn pe pământ, ca un semn că ceea ce s-a unit cu Dumnezeu întru nestricăciune nu cunoaște împuținare în această lume. De aceea Domnul ne lasă moaștele sfinților și semnele lor ca mărturie a adevărului pe care Domnul ni le-a vestit.
La finalul slujbei arhierești, părintele paroh Ciprian Ioniu a adus un omagiu celor care au ctitorit și au realizat sfântul lăcaș, dar a adresat și un gând de recunoștință celor care au sprijinit ridicarea noului așezământ social parohial, pus sub ocrotirea Sfinților Martiri Brâncoveni:
Iată-ne astăzi în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Românești, trăind un moment unic în viața multora, și a mea, ca preot, la împlinirea a 100 de ani de la construcția și sfințirea ei. Aproape neștiind ce să zic mai frumos sau mai interesant, orice să adaug la cele ce au fost deja, pentru a marca momentul la care suntem martori astăzi la zi de mare sărbătoare, cred că ziua aceasta se poate încadra precum ziua din 20 iulie 1924 la capitolul „Zi istorică a comunei, a satului” dar mai ales a parohiei noastre. Încărcată cu o sută de ani, unică în felul ei arhitectural din zona Moldovei, plină de grandoare, ea ne vorbește despre româniștenii de altădată, care au fost oameni gospodari, uniți și credincioși, de aceea și noi, generația de astăzi, avem datoria morală și creștinească, să ne aducem aminte și să ne ridicăm la înălțimea înaintașilor noștri. Din respect și prețuire, astăzi îi comemorăm pe cei care acum o sută de ani au ridicat această biserică. Dacă acum o sută de ani, româniștenii au construit acest sfânt locaș, urmașii s-au simțit datorii să o îngrijească și să o lase moștenire generațiilor viitoare. Dacă acum o sută de ani s-a construit o casă a Domnului, având ca ocrotitor pe Sfântul Gheorghe, astăzi, în memoria lor, s-a construit o casă socială, avându-i ca ocrotitori pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Pentru lucrarea săvârșită în comunitate, părintele paroh a fost hirotesit întru iconom stavrofor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Totodată, au fost acordate distincții de vrednicie celor care au susținut de-a lungul timpului activitățile parohiei.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, clericii au binecuvântat noua casă socială a parohiei.