Miercuri, în cea de-a patra săptămână a Postului Mare, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite unită cu Vecernia, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Numeroși credincioși s-au rugat ieri după-amiază la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul la Catedrala Mitropolitană din Iași.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Nichifor a hirotesit întru duhovnic pe pr. Stelian Scurtu de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Șendreni-Frumușica.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Nichifor a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre cum ar trebui să trăim creștinește, dând ca exemplu pericopa din Vechiul Testament cu Noe și cu fiii săi (Facerea 9, 18-28).
Ne este pusă înainte această pericopă din Vechiul Testament despre Noe și fii săi ca să înțelegem cum să trăim în relație cu aproapele nostru, în relație cu cei apropiați nouă, cum să înțelegem lucrarea lui Dumnezeu. Greu ne va fi în clipa judecății când și fără voia noastră ne vom vedea așa cum suntem, așa cum poate de multe ori am refuzat să ne vedem. Tată sau mamă, am refuzat să primesc observația copilului care îmi arăta că fac o greșeală, copil fiind, am refuzat să primesc observația și sfatul părinților mei, sau șef fiind am abuzat de puterea pe care o aveam. Va veni o clipă când ne vom vedea exact așa cum suntem, așa cum unii dintre noi am refuzat să ne vedem. În acea clipă ne va fi foarte greu când vom înțelege că noi înșine am disprețuit, uneori fără motiv și în pripă pe cel care este aproapele nostru.
Ce este Liturghia Darurilor?
Inițial, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, atribuită Sfântului Ierarh Grigore cel Mare, a fost o simplă rânduială săvârșită în cadrul vecerniei, în care creștinii primeau Sfânta Împărtășanie după ce aceștia ajunau, fără să mănânce nimic până la apusul soarelui. Conform Canonului 49 din Laodiceea, nu era permis „a se jertfi pâine în Patruzecime, decât numai sâmbăta şi duminica” – adică nu se îngăduia să se oficieze Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom sau a Sfântului Vasile cel Mare în timpul săptămânii, de luni până vineri. Totuși, de-a lungul anilor, în Biserică s-a obișnuit ca unii credincioși să postească aspru până la finalul zilei - căci după vecernie înceta ajunarea - iar după slujba de seară să primească Sfintele Taine, ca întărire duhovnicească și trupească în timpul postului. Rânduiala actuală a Liturghiei este atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei, cel care a fixat această formă în cadrul vecerniei.