Miercuri, 15 Martie 2023
Mihail Vrăjitoru

Miercuri după-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei arhierești au avut loc două hirotesii.

Credincioșii ieșeni, dar și pelerinii care au venit să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, s-au rugat în această după-amiază la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, săvârșită de către PS Nichifor Botoșăneanul. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalții corului „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Nichifor a hirotesit întru duhovnic doi preoți, pe pr. Ionuț Pușcașu de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din Bașeu, comuna Hudești, Protopopiatul Darabani și pe pr. Marian Pancu de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Bodeasa, Protopopiatul Săveni.

Ce este Liturghia Darurilor?

Inițial, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, atribuită Sfântului Ierarh Grigore cel Mare, a fost o simplă rânduială săvârșită în cadrul vecerniei, în care creștinii primeau Sfânta Împărtășanie după ce aceștia ajunau, fără să mănânce nimic până la apusul soarelui. Conform Canonului 49 din Laodiceea, nu era permis „a se jertfi pâine în Patruzecime, decât numai sâmbăta şi duminica” – adică nu se îngăduia să se oficieze Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom sau a Sfântului Vasile cel Mare în timpul săptămânii, de luni până vineri. Totuși, de-a lungul anilor, în Biserică s-a obișnuit ca unii credincioși să postească aspru până la finalul zilei - căci după vecernie înceta ajunarea - iar după slujba de seară să primească Sfintele Taine, ca întărire duhovnicească și trupească în timpul postului. Rânduiala actuală a Liturghiei este atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei, cel care a fixat această formă în cadrul vecerniei.