Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024

Duminica trecută, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Ștefan cel Mare, județul Neamț.

Duminica trecută, când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ioan Botezătorul, credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea nemțeană Ștefan cel Mare l-au avut ca oaspete în mijlocul lor pe Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul. Cu prilejul vizitei pastorale, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de soborul slujitor au fost prezenți și părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț și părintele Elisei Nedescu, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Scurt istoric

Biserica parohială se aseamănă cu planul bisericii „Sfântul Sava” din Iași, sau a celor din Buciulești, Bozieni sau Budești, din județul Neamț, precum și a bisericii „Sfântul Gheorghe” din Galați. Este de plan triconc, cu false abside marcate la exterior de două decroșuri, cu un pridvor pe fațada de sud a pronaosului, peste care se înalță turnul clopotniță. Biserica nu are soclu și nici semi pilaştri.

De-a lungul veacurilor, lăcașul a suportat multe reparații, însă își păstrează stilul original. Cea mai amplă restaurare, când s-a acoperit biserica din nou și a fost parțial pictată, s-a realizat între anii 1993-2004 cu sprijinul Ministerului Culturii, deoarece este declarată monument istoric.