Marţi, 6 Aprilie 2021
Tudorel Rusu

În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști, numită și Duminica Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași” din localitatea Țolici, comuna Petricani, Protopopiatul Târgu Neamț.

Enoriașii și preotul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași” - Țolici l-au avut duminică oaspete pe PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult. Aproximativ 20% din familiile din Țolici aparțin de Biserica Ortodoxă.

În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a explicat de ce ne închinăm Sfintei Cruci: „Mântuitorul Hristos, atingându-se de Cruce, și aceasta fiind pătrunsă de sângele Lui, devine ea însăși tămăduitoare; lemnul Sfintei Cruci devine făcător de minuni și de aceea ne închinăm lui. Semnul Sfintei Cruci este o mărturie care ne întărește în credință. De aceea, ne este pus înainte în această duminică din Postul Mare tocmai ca să nu slăbim nevoința și rugăciunea noastră, ci mai mult să ne întărim și să împărtășim celor din jur din răbdarea noastră, din credința și din bucuria noastră. Atunci când ne trăim cu adevărat credința, nici sărăcia nu este motiv de nefericire, nici boala, nici durerea celorlalți. Fiind încredințați de lucrarea lui Dumnezeu în istorie, precum El Însuși ne-a spus - «Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor» - omul ajunge să simtă această mângâiere a harului și s-o mărturisească și celorlalți”.

La final, părintele paroh Ioan Nemțanu i-a mulțumit ierarhului pentru împreuna slujire și împreuna rugăciune.

Conform basilica.ro, Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă. Caracteristica slujbei este reprezentată de ritualul scoaterii solemne şi cinstirii Sfintei Cruci. Acest ritual are loc la finalul Utreniei care se oficiază sâmbătă seara sau duminică dimineaţa. El înlocuieşte şi aminteşte ceremonia liturgică a expunerii sau înălţării solemne şi a cinstirii generale a Sfintei Cruci care avea loc odinioară la Ierusalim, apoi la Constantinopol, în Vinerea Patimilor.