Departamentul Pro Vita Iași a organizat joi, 28 aprilie, un pelerinaj pentru zeci de familii din Ucraina. Un număr total de 45 de refugiați ucraineni, mame și copii, au vizitat câteva dintre cele mai frumoase locuri din județul Neamț.
Primul popas a fost la Parohia „Sfântul Haralambie” din Târgu Neamț, unde participanții au luat micul dejun și au primit un cuvânt bun de la pr. Marian Filip.
Călătoria a continuat cu vizitarea Mănăstirii Sihăstria și Mănăstirii Neamț, unde s-au rugat împreună, români și ucraineni, pentru pace, pentru liniște și pentru sănătatea celor rămași în Ucraina: frați, soți, tați, bunici. Au fost momente emoționante pentru refugiați, dar și pentru gazde și organizatori. Pr. Petru Constantinescu și pr. Radu Brînză le-au vorbit despre punctele comune dintre noi, creștinii din două țări: Teodora de la Sihla și Paisie de la Neamț.
Următoarea destinație a fost văzută ca un loc de poveste de către copii: Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragoș Vodă”. Deși a fost o vreme nefavorabilă, aceștia nu au ezitat să se plimbe, să se bucure, să admire zimbrii și toată frumusețea din jur.
La întoarcerea spre Iași, au vizitat și Castelul Sturdza de la Miclăușeni, unde au fost primiți cu multă căldură.
Mulțumim mult pentru pelerinaj. Familiei noastre i-a plăcut mult. Vă mulțumim pentru răsfățuri, pentru masa de la mănăstire, pentru că ne acordați atâta atenție. Mulțumim pentru darurile primite, pentru inimile voastre uriașe. Așteptăm noi întâlniri! Cu stimă, Lilya, Kirill, Egor și Valentina.
Vă mulțumim pentru că ne-ați primit atât de cordial și pentru că ne-ați acordat atâta timp și căldură. Sprijinul vostru este foarte important pentru noi în această perioadă dificilă.
Ne place foarte mult țara voastră România, sunt oameni sensibili, simpatici, cu suflet mare. Astăzi ne-ați arătat locuri minunate, frumoase, care fascinează și ne atrag. Aceste amintiri nu pot fi uitate!, sunt doar câteva dintre zecile de mesaje trimise la finalul zilei de refugiați către organizatori.
Pelerinajul a fost organizat de Departamentul Pro Vita Iași în parteneriat cu Parohia „Înălțarea Domnului” din comuna Coarnele Caprei, cu sprijinul Parohiei Ledbury din Marea Britanie, iar traducerea asigurată de voluntarii de la Pro Vita Iași, Asociația „Iași pentru Viață”, Asociația „Voie Bună” și Parohia „Izvorul Tămăduirii”.
Încă din primele zile ale crizei refugiaților, Pro Vita Iași a elaborat un proiect dedicat mamelor și copiilor din Ucraina, „Copilărie oriunde”, în cadrul căruia s-au desfășurat atelierele de creație „Bucuria jocului înfrățit”.
Proiectul va continua prin organizarea altor pelerinaje și excursii în locurile minunate din România.