Duminică, 21 Iunie 2020
Flavius Popa

Biserica veche cu hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie” din localitatea Homiceni, comuna Bârgăoani, județul Neamț, a îmbrăcat astăzi veșminte de sărbătoare. Lăcașul de cult a fost resfințit în Duminica Sfinților Români, 21 iunie 2020, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

Încă de la primele ore ale dimineții, enoriașii satului Homiceni dar și din împrejurimi s-au adunat la biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, participând la resfințirea sfântului lăcaș. De remarcat faptul că în acest an s-au împlinit 500 de ani de la prima atestare documentară a unei bisericuțe în Homiceni, prima menționare datând din secolul al XVI-lea. Sfintele slujbe au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. Alături de ierarh au mai slujit părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, părintele Sorin Amariei-Cosma, parohul comunității din Homiceni, și clerici din zona județului.  

După sfințirea exteriorului bisericii, IPS Părinte Teofan a binecuvântat și pecetluit Sfânta Masă, iar credincioșii au așteptat la rând, conform tradiției, pentru a se închina în Sfântul Altar. În continuare, sfintele slujbe au fost oficiate în aer liber, pe un podium special amenajat în curtea parohiei, iar înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit le-a citit credincioșilor rugăciunea cea mare de dezlegare.

„Nu există clipă în istoria acestui neam în care să nu existe oameni binecuvântați de Dumnezeu”

În cadrul cuvântului de învățătură, chiriarhul a arătat că Dumnezeu a binecuvântat țara noastră prin intermediul sfinților români: „La două săptămâni după sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Biserica lui Hristos din România îi cinstește pe sfinții care au odrăslit pe acest pământ. Roada Pogorârii Duhului Sfânt, aici, pe pământul străbun, sunt toți creștinii și, în mod special, acei creștini care prin jertfa vieții lor au fost învredniciți în lumea drepților, în lumea sfinților lui Dumnezeu. Ploaia Duhului Sfânt căzută pe pământul daco-roman, străromân și român de-a lungul vremii, a rodit frumos, adânc, cuprinzător și înălțător. Am putea vorbi despre istoria acestui neam prin intermediul sfinților săi, căci după mintea noastră omenească, istoria este scrisă prin lupte, prin războaie, prin cuceriri sau înfrângeri. Adevărata istorie, scrisă în gândul lui Dumnezeu, este alcătuită de acele ființe umane care au viețuit autentic pe pământ, având în fața ochilor slava Împărăției lui Dumnezeu. Nu există clipă în istoria acestui neam în care să nu existe oameni binecuvântați de Dumnezeu, care, în ritmul vieții lor, au introdus duhul cel binecuvântat al Împărăției Cerurilor”.

La finalul Liturghiei, pentru meritele deosebite aduse Bisericii, părintele paroh Sorin Amariei-Cosma a primit din partea ierarhului distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Totodată, Dănuț Guțu a primit „Crucea Moldavă” pentru mireni, Gheorghe Guțu a primit „Crucea Sfântului Dosoftei” pentru mireni, iar binefăcătorii comunității au primit distincții de vrednicie.

500 de ani de la ridicarea primei biserici în Homiceni

În anul 1520, familia boierească Cozma și Ruxandra Șarpe construiește o mică biserică din bârne umplute cu pământ și acoperită cu stuf. Ea a avut la început statutul de schit, până când sătenii din apropiata vecinătate s-au mutat cu gospodăriile în Homiceni, fugind din calea epidemiei de holeră, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Schitul a devenit cu timpul parohie, iar biserica a dăinuit în forma sa inițială până în anul 1966. Lucrările de renovare au început în anul 2018, după ce a fost adusă spre închinare o părticică din moaștele Sfântului Dimitrie de la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Iași.